Zaplo iese din piata, din cauza restrictiilor BNR - Stiri financiare - VreauCredit.ro
Comparatie

Credite selectate pentru comparatie:

Mergi la comparatie

Zaplo iese din piata, din cauza restrictiilor BNR

Zaplo, unul dintre cele mai mari IFN-uri de credite online in Romania, a anuntat ca din luna august a stopat acordarea de noi credite online si intentioneaza sa se retraga de pe piata.
12.10.2018
Zaplo a fost infiintat in 2015 si este detinut de grupul leton 4finance, care a cumparat in 2016 si TBI Bank.
Masura de retragere de pe piata a fost determinata de restrictiile impuse de BNR, si anume, modificarile aduse de BNR Regulamentului 20/2009, intrate in vigoare in urma cu un an, la 1 octombrie 2017, care obliga IFN-urile care acorda credite cu dobanzi foarte mari sa-si majoreze de 10 ori capitalurile.

Regulamentul impune cresterea de 10 ori a capitalului pe care un IFN trebuie sa-l detina in cazul in care acorda credite cu DAE peste plafoanele stabilite de BNR: 200% pe temen de maxim 15 zile, 100% pe periode intre 16 si 90 de zile sau 32,5% pe termen de peste 90 de zile sa dispuna de capital de 10 ori mai mare decat in prezent.

"Reglementarile din piata creditului de consum din Romania au fost intarite din acest an si au devenit tot mai impredictibile. De aceea, am decis sa ne concentram pe operatiunile bancare prin intermediul TBI Bank", a raspuns seful relatiei cu investitorii din cadrul grupului 4finance, James Etherington, la intrebarea Bancherul.ro.

De asemenea, IFN-urile care acorda credite cu dobanzi peste plafoanele stabilite in Regulamentul BNR vor fi trecute din Registrul General al IFN-urilor, unde se afla acum majoritatea acestora, fiind doar monitorizate, in Registrul Special, unde BNR le va si supraveghea, cum procedeaza si cu bancile.

Chiar daca BNR a impus restrictii, IFN-urile tot nu si-au micsorat dobanzile. Exemplu este si Zaplo, care a mentinut DAE la peste 3000% pe an, preferand sa iasa de pe piata decat sa reduca dobanda.

Paul Goldfinch, directorul financiar (CFO) al grupului 4finance, a explicat ca strategia de exit din Romania si Georgia presupune intr-o prima faza intreruperea acordarii de noi credite, cu acordarea de refinantari (prelungiri ale perioadei de creditare) pentru clientii existenti, pana cand acestia nu vor mai dori innoirea creditelor, astfel ca portofoliul de imprumuturi se va reduce in mod natural.

In acelasi timp, a adaugat Goldfinch, exista si posiblilitatea de vanzare a portofoliilor de credite si de credite neperformante detinute, in conditii avantajoase.