Trei banci s-au inscris sa ofere credite in programul Start-up Nation - Stiri financiare - VreauCredit.ro
Comparatie

Credite selectate pentru comparatie:

Mergi la comparatie

Trei banci s-au inscris sa ofere credite in programul Start-up Nation

Inscrierile pentru programul Start-up Nation au inceput inca de pe 15 iunie. Pentru a ajuta antreprenorii, trei banci au depus ofertele pentru a deveni partenere in program.
10.07.2017
Inscrierile pentru programul Start-up Nation, prin care statul acorda fonduri nerambursabile de pana la 200000 de lei firmelor noi, au inceput inca de pe 15 iunie, insa inscrierea antreprenorilor s-ar putea prelungi.

In cadrul Programului Start Nation, microintreprinderile si firmele mici si mijlocii (IMM) nou infiintate dupa ianuarie 2017 ar putea obtine fonduri nerambursabile de la stat in valoare de pana la 200.000 de lei, pentru investitii, in anumite conditii.

Pentru a ajuta antreprenorii, trei banci au depus ofertele pentru a deveni partenere in program. Banca Transilvania, BCR si CEC Bank sunte cele trei banci care vor pana in prezent sa acorde credite-punte antreprenorilor. Creditele-punte vor putea fi accesate in maxim 10 zile din momentul in care firma beneficiara primeste acordul de finantare de la stat.
Creditul-punte va ajuta antreprenorii sa acopere cheltuielile din proiect, pana la efectuarea celor 3 transe de plata din ajutorul nerambursabil.

”In momentul in care cei care urmeaza sa fie selectati in progamul Start-up Nation vor semna acordul de finantare, cu acel acord de finantare vor merge la unul dintre partenerii nostri de implementare si intr-o perioada foarte scuta, 7 zile - 10 zile, va trebui să aiba creditul-punte aprobat” - a spus Laufer.

Pentru a accesa creditul-punte nu este nevoie de garantii, si va putea fi folosit intre perioada in care ei vor efectua cheltuielile s perioada de certificare si decont. Dobanzile si comisioanele bancilor vor fi cheltuieli eligibile, suportate din ajutorul nerambursabil.

Conditii impuse de stat bancilor care vor acorda credite-punte in programul Start-up Nation:
- dobanda fixa de maxim 5%/an;
- comision la credit: max 0,5%, din valoarea creditului;
- comision de gestiune: max 1% din valoarea creditului – se incaseaza la efectuarea primei trageri din credit;
- alte comisioane: max 1% din valoarea creditului - se incaseaza la efectuarea primei trageri din credit;
- garantii: 80% din valoarea creditului garantat de Fondul National de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM) si in completare garantare cu bunurile achizitionate in cadrul programului si diferenta garantata cu bunurile achizitionate prin Program;
- perioada de analiza si solutionare a creditului punte maxim 20 zile de la solicitarea creditului.

”O sa incerc sa mai negociez putin comisionul de garantare, ca mi se pare un pic cam mare. Oricum, este cheltuială eligibila” - a spus Laufer.

Pana luni, 10 iulie, s-au inscris in programul Start-up Nation 2017, peste 5900 de planuri de afaceri. Cele mai multe proiecte sunt pe Bucuresti, acesta fiind urmat de Cluj, Timis si Iasi.

Start-ip Nation 2017 are un buget de 1.7 miliarde de lei, bani care ar ajunge pentru 8500 de firme la ajutorul maxim acordat. Daca la sfarsitul sesiunii de inscriere, bugetul maxim nu va fi acoperit, va fi luata in calcul prelungirea sesiunii sau deschiderea ulterioara.