Masura BNR luata in luna iulie, vine pentru a preveni eventualele riscuri cu care s-ar putea confrunta sectorul bancar, si mai ales bancile cu multe credite neperformante intr-o situatie de criza.
Este vorba de un asa-zis “amortizor de capital pentru riscul sistemic”, care se aplica tuturor expunerilor bancilor (credite si alte investitii ale acestora) incepand cu 30 iunie 2018, “cu scopul de a sustine procesul de administrare adecvata a riscului de credit si de crestere a rezilientei sectorului bancar impotriva unor socuri neanticipate, pe fondul unor circumstante structurale nefavorabile”, a anuntat CNSM
Intr-un sondaj BNR se arata ca in trimestrul 2 din 2018, bancile romanesti nu au modificat standardele de creditare pentru firme, comparativ cu trimestrul anterior. Situatia capitalului bancii si deciziile de politica monetara sau prudentiala ale BNR sunt singurii factori luati in calcul de banci.
Imprumuturile garantate cu ipoteci asupra imobilelor comerciale nu au suferit modificari in ceea ce priveste standardele de creditare, estimarile bancilor pentru trimestrul urmator fiind de mentinere la un nivel relativ constant al acestora.
Cererea de credite a continuat sa avanseze semnificativ si in T2, conform asteptarilor anterioare ale bancilor, atat la nivel agregat, cat si in structura.
Dupa tipul imprumutului, se distinge o preferinta a companiilor pentru creditele cu scadente mai lungi.
Asteptările bancilor cu privire la evolutia cererii de credite din T3 sunt de usoara temperare a ritmului de crestere a acesteia. Astfel, deși la nivel agregat bancile estimeaza o majorare moderata a cererii, in functie de dimensiune, companiile de talie mica si mijlocie sunt asteptate sa contribuie mai mult la aceasta dinamica, in timp ce cererea provenita din partea firmelor de talie mare este preconizata a se mentine la nivelul din trimestrul curent.
Pierderea in caz de nerambursare (LGD) la nivel agregat s-a menținut la un nivel relativ constant, de 30 la suta, in T2 2018.