In Romania, un depozit bancar mediu este echivalentul a 2.6 salarii, in vreme ce croatii si cehii au in contul de economii cate 8 salarii. In acelasi timp, dobanda medie este de 0.5%, ceea ce inseamna ca la o inflatie de 3% (asa cum este preconizata anul viitor), pentru acelasi depozit vor exista pierderi nu castiguri. Orice plasament in depozite bancare sub 1% este erodat de inflatie, devenind o pierdere.
Daca pentru economii sunt pusi deoparte 2.6 salarii medii, investitiile sunt echivalente cu 0.65% din salariul mediu.
De ce romanii economisesc si investesc atat de putin? Se pare ca totul tine de cultura, de educatia financiara precara, de faptul ca jumatate din populatia tarii traieste in mediul rural, dar o parte din vina o au si reprezentantii fondurilor de investii dar si birocratia care face mai putin prietenoase fondurile de investitii.
"Din observatiile personale pe clientii nostri, varsta la care romanii fac investitii e undeva intre 44-50 de ani si cred ca asa e in toata Europa, pentru ca banii alocati investitiilor vin ca urmare a reusitei de a pune deoparte niste bani", a mai spus marti vicele AAF.
Economiile romanilor in depozite bancare se situeaza la un nivel de 37.10 miliarde Euro in timp ce investitiile in fonduri ale persoanelor fizice insumeaza 4 miliarde Euro. In aceste conditii investitiile in fonduri ale persoanelor fizice reprezinta nici 11% din totalul depozitelor romanilor
Datele statistice releva o crestere a interesului investitorilor fata de fonduri cu componenta de actiuni in portofolii.¬Unii dintre investitori au devenit mai curajosi, apetitul lor fata de risc fiind intr-o usoara crestere, fapt sustinut atat de intrarile nete importante din acest an, in valoare absoluta dar mai ales relativa (procentual, raportat la active), cat si de un plus de 3.383 de investitori in fondurile multi-active (in ultimele 12 luni) la care se adauga 1.643 in cele de actiuni a mai spus Jan Pricop, Director executiv AAF.