Potrivit BERD, reducerile recente si viitoare ale ratelor dobanzilor in Romania, vor stimula cererea interna in 2015 si 2016.
Cresterea increderii in industrie si reducerea stocurilor ar putea duce la cresterea investitiilor din Romania.
In acelasi timp, scaderea imprumuturilor neperformante, in urma politicii proactive a bancii centrale in domeniul provizioanelor, ajuta la revenirea creditarii.
BERD anticipeaza si o absorbtie mai mare de fonduri europene, dar care ramane cea mai scazuta din UE.
Toate aceste evolutii ar trebui sa contribuie la cresterea cererii interne din Romania, considera BERD.
Inflatia va ramane in 2015 la 0.5%, ca urmare a reducerii TVA-ului pentru produsele alimentare, dar si ca efect al preturilor scazute ale marfurilor.
Pe ansamblul celor 35 de state unde BERD este prezenta, se anticipeaza stagnare in acest an, si o crestere economica de numai 1,4% in 2016.
Potrivit BERD, economia Rusiei se va scadea cu 4,5% in 2015 si cu aproape 2% in 2016, urmand ca tara sa fie afectata o lunga perioada de timp de crestere lenta sau stagnare.
Economia ucraineana se va contracta in acest an cu 7,5%, estimeaza BERD, iar daca situatia de securitate nu se va inrautati, este posibil ca economia sa creasca cu 3% in 2016.
Pentru Turcia, BERD estimeaza o crestere economica de 3% in 2015 si 2016, cu mult sub potentialul pe termen lung al tarii.
sursa info: romanialibera.ro