Dobanda la creditele din programul Prima Casa este ROBOR la 3 luni, la care se adauga o marja de 2 puncte procentuale. Actualizarile dobanzii se fac o data la 3 luni.
Cele mai multe dintre imprumuturilor in lei, in special cele acordate prin Prima Casa, au dobanda variabila, calculata in functie de ROBOR, la care se adauga o marja. ROBOR se afla de mai mult timp aproape de minimul istoric.
"Imaginati-va un debitor Prima Casa care a luat credit in ultimul an, la (o dobanda de, n.r.) 2,7%, el are un ROBOR la trei luni de 0,7%. Imaginati-va ca ROBOR-ul asta este minim istoric. (…) Este inevitabil ca, pe masura ce dispare impactul reducerilor de TVA, inflatia sa creasca. Incepand cu mai-iunie noi ne asteptam la o accelerare destul de rapida a inflatiei anuale datorita efectului de baza, iar finalul anului sa regaseasca inflatia in latura pozitiva, 0,5% este proiectia noastra pentru finalul anului, iar anul urmator sa revina undeva la doi si ceva, ceea ce nu este deloc o inflatie mica”, a spus Ionut Dumitru.
Pentru anii urmatori, tendinta este de accelerare a inflatiei, inclusiv din eliminarea efectului de baza dat de reducerea TVA, dar si ca urmare a cresterii salariilor, care de asemenea stimuleaza consumul.
Pentru anii urmatori, economistul sef al Raiffeisen Bank se asteapta la o schimbare a focusului de la stabilitatea cursului la o stabilitate mai mare a dobanzilor. Cresterea creditului in lei elibereaza BNR de constrangerea in privinta cursului, dar in acelasi timp, creste nevoia pentru o volatilitate mult mai redusa a dobanzilor.
sursa: wall-street.ro