Lansat in 2009, programul a facilitat acordarea de credite imobiliare garantate de stat pentru numeroase familii tinere şi a prevenit prăbuşirea pieţei rezidenţiale.
Din monentul lansarii au fost acordate aproximativ 150000 de credite Prima Casa, in valoarea totala de circa 25 miliarde de lei.
Surse din Ministerul Finanţelor au spus că, cel mai probabil, programul Prima Casă nu va mai fi prelungit în 2016, motivul fiind că "deja distorsionează piaţa", anunta Economica.net
In 2015 programul Prima Casa a ajuns sa reprezinte 20% din creditele populatiei, si 51% din creditele imobiliare.
BNR pune sub semnul întrebării, în raportul de stabilitate financiară pe 2015, relevanţa Prima Casă în contextul scăderii dobânzilor la minime record, constatând că atractivitatea programului constă acum doar în avansul mult mai mic care trebuie adus de client.
Banca centrală notează de asemenea că riscurile asociate creditelor acordate prin programul Prima Casă s-ar putea accentua, în eventualitatea creşterii dobânzilor.
BCR, Banca Transilvania, ING Bank, CEC Bank şi Piraeus Bank nu mai au fonduri disponibile din plafonul de garanţii pentru Prima Casă.
BRD, UniCredit, Intesa Sanpaolo Bank şi Credit Agricole mai au la dispoziţie fonduri pentru garantarea creditelor Prima Casă, însă banii sunt pe terminate, iar finalizarea cu succes a dosarelor noi depinde în primul rând de câte dosare sunt în aşteptare, de evoluţia acestora şi de cât de repede se mişcă procedura.
Reprezentanţii Banca Românească şi Marfin au confirmat pentru Economica.net că mai au bani pentru Prima Casă şi pot acorda în continuare credite până la sfârşitul anului.
Băncile care nu mai au bani sau unde fondurile sunt pe terminate încurajează clienţii să se orienteze către un credit ipotecar obişnuit, unde avansul poate ajunge la 30% din valoarea locuinţei.
sursa: Economica.net