Motivul, creditele garantate de stat in conditii mai avantajoase decat cele standard au ajuns sa reprezinte aproape jumatate din totalul
creditelor ipotecare.
Avansul de 5% pentru obtinerea unui credit Prima Casa, de trei ori mai mic decat pentru un credit ipotecar standard, stimuleaza cresterea preturilor locuintelor, a caror evolutie este apreciata oricum prea ridicata.
Programul Prima Casa stimuleaza nu doar cresterea prea ridicata a preturilor caselor, ci si creditarea ipotecara, considerata de asemenea ca avand o dinamica “semnificativa”.
O alta problema o constituie supraindatorarea. Pentru ca in prezent dobanzile sunt scazute iar tendinta este de crestere, fiind legate de indicele pietei interbancare.
Prima Casa, considerat si un program social, adica pentru persoanele defavorizate, nu-si indeplineste acest rol, intrucat nu este stabilita nici o limita a veniturilor, astfel ca si cei cu salarii mari, care si-ar permite un credit standard, pot obtine un
credit Prima Casa, nici un prag pentru valoarea creditului, astfel ca se pot contracta si imprumuturi mari, pentru achizitia de case de lux.
Din aceste motive, CNSM, format din reprezentantii Guvernului si BNR, condus de guvernatorul Mugur Isarescu, a emis in mai 2018 o recomandare Guvernului, ca sa evalueze “oportunitatea recalibrării programului Prima casa din punct de vedere social, prin revizuirea condițiilor de accesare a acestui program, cu menținerea unui grad de îndatorare sustenabil.”
Guvernul nu a tinut cont de recomandarea CNSM, astfel ca Programul Prima Casa a continuat si in acest an, fara nicio modificare, cu garantii de 2 miliarde lei, care permit acorarea unui volum de credite de 4 miliarde lei, nivel asemanator cu cel din anul precedent.
Mai mult, in 23 mai, Guvernul a prezentat un un nou proiect al Programului Prima Casa, rebotezat “O familie, o casa”, cu si mai multe stimulente sociale: dobanzi subventionate de stat ca in Germania, de 2-3% pe an, precum si un avans de 15.000 de euro celor care-si cumpara o casa noua, in rate fara dobanda, direct de la dezvoltatorii imobiliari.
Proiectul "O familie, o casa" nu a mai ajuns insa sa fie adoptat de Guvern, in contextul condamnarii la inchisoare a fostului lider PSD Liviu Dragnea, sustinatorul programului.
Cu alte cuvinte, este posibil ca in acest an Guvernul sa modifice Programul Prima Casa, conform recomandarilor CNSM, noua forma a programului urmand a se implementa de anul viitor, iar programul "O casa, o famile" probabil ca va fi abandonat.