Programul "O casa, o familie" va inlocui "Prima Casa"?
Programul "O casa, o familie" a fost pus recent in dezbatere de Ministerul Finantelor Publice.
31.05.2019
Proiectul de ordonanta de urgenta a Guvernului privind unele masuri in vederea implementarii programului "O familie, o casa", va modifica din temelii actualul program guvernamental Prima Casa.
Pentru a se putea aplica, documentul va trebui sa fie adoptat de Executiv si sa fie publicat in Monitorul Oficial.
Programul "O casa, o familie" este grarantat in proportie de 80% de catre stat, iar cei care vor sa contracteze un astfel de credit, trebuie sa indeplineasca anumite conditii.
Beneficiarii nu vor putea detine decat un credit finantat prin cele doua programe, respectiv O familie, o casa si Prima Casa. Asadar, cei ce detin deja un credit Prima Casa nu vor putea lua un alt credit in baza noului program (O familie, o casa).
Noul proiect de act normativ stabileste ca veniturile solicitantilor nu vor putea depasi 8.000 de lei pentru persoana singura, 10.000 de lei pentru o familie cu doi membri sau formata dintr-un adult si doi copii si 12.000 de lei pentru familiile formate din doi adulti si cel putin doi copii. In initiativa legislativa nu se precizeaza exact la ce perioada se raporteaza veniturile, dar, cel mai probabil, este vorba despre veniturile lunare.
Beneficiarii noului program vor trebui sa aiba varsta de pana la 55 de ani.
In cadrul programului O familie, o casa vor putea fi cumparate atat locuinte noi (finalizate de cel mult un an), cat si locuinte utilizate (cu o vechime de pana la cinci ani), atata timp cat au suprafete cuprinse intre 50 si 100 mp si cel putin doua camere.
Romanii care vor dori sa-si cumpere o locuinta prin noul program de finantare vor putea primi un credit de pana la 570.000 de lei (aproximativ 120.000 de euro), iar statul va garanta, asa cum spuneam si mai sus, 80% din valoarea creditului. Avansul minim va fi cuprins intre 5 si 10% din valoarea locuintei.
Achizitionarea locuintelor direct de la dezvoltatori prin programul de finantare ce va inlocui Prima Casa va aduce cumparatorilor un ajutor banesc pe care sa-l foloseasca la plata casei contractate, reprezentand 700 lei din valoarea unui metru patrat construit.
Prima se va acorda numai pentru locuintele noi cu suprafete intre 50 si 100 de metri patrati, locuinte noi fiind considerate cele finalizate cu cel mult un an inainte de momentul cumpararii.
Aceasta propunere legislativa NU se aplica momentan. Pentru a intra in vigoare, aceasta trebuie adoptata de Guvern si publicata in Monitorul Oficial.
Programul Prima casa va functiona neperturbat pana la aparitia in Monitorul Oficial a textului legislativ care il va desfiinta si il va inlocui cu noul program similar “O familie, o casa”, spun surse guvernamentale, iar dosarele aflate in asteptare la banci vor fi incheiate in conditiile Prima casa, indiferent de momentul aparitiei noului program de garantare.