Cu totate ca acestea obtin profituri mari, si rata creditelor neperformante este mai mare la aceste banci.
Cel mai mare profit a fost obtinut de BRD, 757 milioane de lei. BRD este cea de a treia banca din punct de vedere al activelor si ca marime in sistem.
BCR este pe locul doi din punct de vedere a marimii profitului, iar pe locul trei se situeaza Banca Transilvania, desi fuziunea cu Bancpost nu a fost integrata in rezultatele financiare prezentate acum de BT. Banca Transilvania se situeaza pe locul doi in sistem ca valoare a activelor.
Raiffeisen Bank isi pastreaza locul patru, atat din punct de vedere al activelor, cat si din punct de vedere al profitului net inregistrat.
ING Bank ocupa locul cinci, din punct de vedere al profitului net, care a fost de 345 milioane de lei, in timp ce, institutia financiara cu care se bate pentru locul cinci, Unicredit a avut profit de 270 de milioane de lei.
ING Bank are un atu suplimentar, rata creditelor neperformante este in scadere fata de anul trecut, de la 4,3% la 2,8%. Celelate banci au o rata a creditelor neperformante mai mare. BCR are o rata a creditelor neperformante de 6,7%, BRD de 6,3%, Banca Transilvania de 5,58%. Raiffeisen Bank a ajuns la 4,9%.
Rata creditelor neperformante pe total sistem bancar la noua luni in 2017 a fost de 7,96%. de luna trecuta bancile vor trebui sa isi majorezeze capitalul cu minimum 1% din volumul neperformantelor, altele se vor duce si catre 2%, daca nu au constituit suficiente provizioane.
ING Bank este singura banca ce a avut rata neperformantelor sub 5% anul trecut, ceea ce o facesa fie singura institutie de credit care nu este obligata sa isi majoreze capitalul cosial potrivit noilor amortizorti de capital stabiliti de BNR.