Pentru ce fel de credit optam: in lei sau euro? - Stiri financiare - VreauCredit.ro
Comparatie

Credite selectate pentru comparatie:

Mergi la comparatie

Pentru ce fel de credit optam: in lei sau euro?

In Romania, principalele doua monede de credit au ramas Ron si Euro. Majoritatea institutiilor financiare au promovat in ultima perioada creditele in Ron pentru diminuarea riscului provocat de evolutia cursului de schimb valutar. De asemenea, majoritatea celor iau un credit de nevoi personale fara ipoteca prefera leul ca moneda de creditare.
22.10.2015
Este important de stiut ca atunci cand te imprumuti in alta moneda decat ron, te expui riscului valutar.


Concret, daca iei un credit in euro, iar rata lunara este de 100 de euro, la rambursarea ratelor lunare, valoarea acesteia va depinde de nivelul ratei de schimb leu/euro. Asadar, daca leul se va deprecia va trebui sa platesti mai mult in contul aceleiasi rate lunare sau daca se va aprecia, vei plati mai putin.


Nimeni nu poate prezice evolutia cursului de termen lung, motiv pentru care, daca te imprumuti in euro va trebui sa iti iei masuri de precautie, mai ales daca salariul tau nu este in euro.


Indicat este, daca obtii venituri in lei sa optezi pentru un credit in lei, sau daca vrei un credit in euro, nu te indatora pana la limita maxima. Rezerva o marja de siguranta in bugetul lunar din care sa acoperi eventualele majorari ale ratelor la creditul in euro, ca urmare a cresterii schimbului valutar.


Nici creditul in lei nu este lipsit de risucuri. Creditul in lei cu dobanda variabila este in stransa legatura cu evolutia ROBOR.

Poti vedea aici oferta actualizata de credite nevoi personale.

ROBOR (Romanian Interbank Offered Rate) este dobanda la care bancile se imprumuta intre ele. Aceasta se calculeaza ca medie a dobanzilor la care se imprumuta 10 dintre cele mai mari banci comerciale din Romania. Cele 10 banci sunt stabilite de BNR.


ROBOR este utilizat de toate bancile pentru stabilirea dobanzilor variabile si influenteaza rata creditului in Ron.

Rata lunara pe care clientii o au de plata este stabilita de banci in functie de ROBOR plus o marja procentuala. Aceasta dobanda reprezinta de fapt riscul clientilor respectivei banci si marja de profit pe care banca o vrea. BNR anunta zilnic opt niveluri ale ROBOR, insa cel mai folosit este nivelul ROBOR la 3 luni (ROBOR 3m) si nivelul ROBOR la 6 luni (ROBOR 6m).