Numarul creditelor pentru locuinte este in crestere - Stiri financiare - VreauCredit.ro
Comparatie

Credite selectate pentru comparatie:

Mergi la comparatie

Numarul creditelor pentru locuinte este in crestere

Statisticile Bancii Nationale a Romaniei arata ca a fost o vara a creditelor pentru locuinte. Acestea au crescut intr-un ritm mult mai mare decat creditele de consum.
27.09.2018
Soldul creditelor imobiliare si ipotecare a crescut in luna august cu 661 milioane lei, comparativ cu un avans de 490 milioane lei a creditelor de consum si doar 300 milioane lei in cazul finantarilor pentru firme.

Prima Casa, stimuleaza in continuare creditarea pentru locuinte, avand conditii mai avantajoase decat creditele ipotecare. Un prim avantaj este avansul mic, de 5%, pe care trebuie sa il dai in cazul unui credit Prima Casa, fata de avansul perceput pentru creditele ipotecare, de minim 15%. In ceea ce priveste dobanda, si acesta este mai mica, 2% plus ROBOR la 3 luni.

Volumul creditelor de consum a crescut si el, acestea fiind sustinute de politica fiscala prociclica, prin care s-au majorat veniturile populatiei, precum si de reclamele bancilor. Creditele de consum au crescut cu 3,6 miliarde lei in primele opt luni din acest an, conform statisticilor BNR

In schimb, creditele acordate firmelor nu mai beneficiaza de asa multe stimulente din partea statului, nici de promovare sau programe majore. Finantarile pentru firme au crescut cu 3,8 miliarde lei, fata de avansul de 4,8 miliarde lei inregistrat in cazul creditelor pentru locuinte.
Implicarea Fondului de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM), in ceea priveste finantarea firmelor, a scazut, insa programul Programul Start-up National merita amintit. Print intermediul acestuia, firmele noi infiintate in 2017 au luat credite punte de la banci.
Un program national de amploare pentru finantarea firmelor, ar fi benefic atat sistemului bancar, dar si economiei. BNR vorbea la finalul anului trecut despre masuri de stimulare a finantarii economiei, in paralel cu restrictii pentru creditele destinate populatiei, amenintata cu cresterea gradului de indatoare, insa nimic nu s-a concretizat pana acum, ba chiar, bancile prevad o restrictionare a finantarii firmelor, din cauza introducerii de catre BNR, din luna iulie, a unui nou amortizor pentru riscul sistemic.