Deputatul Daniel Zamfir si avocatul Gheorghe Piperea, doi dintre initiatorii proiectului de lege, spun ca acesta introduce principiul echitatii, din care are de castigat si banca dar si clientii.
Daca un client nu isi mai poate plati creditul a carui ipoteca este un bun imobil, acesta poate fi transferat bancii si creditul sters. Banca iti ia casa, si astfel creditul este stins. In prezent din cauza crizei, valoarea bunului ipotecat nu mai acopera creditul, iar banca se îndreapta si spre alte bunuri ale persoanei respective.
Prin implementarea acestui proiect, banca ar avea de castigat, deoarece imobilul ipotecat se introduce rapid în circuitul civil si exista posibilitatea rapida de recuperare a banilor. In prezent bancile au credite neperformante pe care le vand cu pierderi de 90%. Dupa implementarea acestui proiect, pierderea bancilor s-ar putea micsora la 40-50%.
Avantajul clientilor datornici este acela ca dupa ce banca preia imobilul, creditul se stinge, acesta nepurtand "stigmatul de insolvent" si isi poate cumpara o alta casa impumutandu-se in conditiile actuale.
De aceasta lege, spune Piperea, ar putea beneficia de 200 mii de persoane care au credite ipotecare si care sunt in Biroul de Credite.