Programul Prima Casa va avea alocat in 2017 un plafon total de garantare de 2.67 miliarde de lei, din care 2,5 miliarde de lei reprezinta plafonul nou alocat, restul de 175,5 milioane lei reprezentand diferența ramasa neutilizata din anul 2016.
In programul Prima Casa 2017, statul garanteaza 50% din valoarea unui credit pentru o locuinta noua, in valoare de maximum 70.000 euro si 40% pentru un imprumut acordat pentru o locuintaa veche, de pana la 60.000 de euro.
Normele metodologice de implementare a programului „Prima Casa" au fost modificate astfel incat sa fie armonizate cu modificările aduse acestui program prin Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 97/2016.
Guvernul a introdus un nou set de definitii ale locuintelor care se pot achizitiona/construi prin programul Prima Casa:
- Prin locuinta nouă, in sensul Programului "Prima casa", se intelege orice imobil care respecta cerinţele pentru a fi incadrat in categoria imobilelor cu destinatia de locuinta, receptionat la terminarea lucrarilor cu cel mult cinci ani înainte de data solicitarii creditului garantat.
- Locuintele supuse unor lucrari de interventie in vederea consolidarii si/sau reducerii riscului seismic cu cel mult cinci ani inainte de data solicitarii creditului garantat, vor fi asimilate locuintelor noi.
Termenul de cinci ani aplicabil in cazul locuintelor noi si/sau consolidate va fi calculat in functie de data efectuarii receptiei la terminarea lucrarilor, avand ca punct final data solicitarii creditului garantat.
FNGCIMM are obligatia efectuarii unei evaluari anuale in numele si contul statului, a modului de utilizare a plafoanelor de garantare de catre finantatorii participanti in Program pe baza criteriilor si procedurii aprobate prin ordin al ministrului Finantelor Publice, cu scopul de a optimiza alocarea plafonului anului urmator.