In 2009 creditele de consum erau la un volum redus, insa din 2014 au inceput sa creasca, astfel ca, am ajuns in 2018 la un nivel record. In prima jumatate a acestui an, valoarea creditelor acordate, a depasit pentru prima data, pragul de 10 miliarde de lei. Cu 14 la suta mai mult, fata de aceeasi perioada a anului trecut. Acesta este si nivelul maxim al ultimilor 12 ani. Inainte de criza financiara din 2008, populatia luase credite de consum in valoare de 7.1 miliarde de lei.
Romanii sunt dispusi sa se indatoreze chiar si pentru mici placeri: mobila, electrocasnice, telefoane, etc.
Specialistii sunt de parere ca aceasta crestere se datoreaza cresterilor salariale, dar si dobanzilor relativ mici ale imprumuturilor in moneda nationala. Atunci cand salariile cresc, creste si apetitul pentru consum, implicit cererea de credite.
In ultimii 5 ani salariul mediu net a crescut cu peste 1000 lei, de la aproape 1600 la peste 2600 de lei, asa ca si sumele ce pot fi imprumutate de la banca au crescut.
Dobanda medie la un credit de consum in lei s-a situat in prima jumatate a acestui an la 10,8%, cel mai mic nivel din 2007 pana in prezent.
Nici inflatia, dar nici cresterea ROBOR pare ca nu i-au speriat pe romani, este si concluzia oficialilor BNR, care mai spun ca pentru moment nu sunt motive de ingrijorare, insa Banca Nationala se gandeste sa limiteze gradul de indatorare a populatiei pentru imprumuturile de la banci pana la 50% din venit.