Teodorovici a precizat ca scopul Guvernului este sa stimuleze finantarea economiei reale de catre banci, astfel incat este posibil ca aceasta sa nu se aplice titlurilor de stat detinute de banci, creditelor Prima Casa sau chiar unor finantari acordate firmelor, precum cele din fonduri BEI si BERD.
"Imi doresc foarte mult ca bancile sa fie cu adevarat partenerii reali in economiei, sa finanţeze in Romania, sa-si tina profiturile in România, sa finanteze economia din Romania, atat public cat si privat", a declarat Eugen Teodorovici
Intrebat daca se va renunta la legarea taxei bancare de ROBOR, dupa cum a solicitat BNR, Teodorovici nu a confirmat acest lucru, preferand un raspuns ambiguu.
Florin Danescu, reprezentantul bancherilor, a declarat dupa intalnirea cu ministrul Finantelor ca a fost un dialog util, dar doar la nivel de principii, urmand sa aiba loc si discutii concrete privind modificarea taxei.
Ministerul Finantelor pare sa tina cont, astfel, de sugestiile BNR, potrivit carora taxa bancara nu ar trebui aplicata tuturor activelor bancare ci ar trebui exceptate active precum titlurile de stat, creditele Prima Casa sau rezervele minime obligatorii pe care bancile sunt obligate sa le pastreze la BNR.
BNR a mai solicitat Ministerului Finantelor sa renunte la legarea taxei bancare de ROBOR, pentru ca astfel ar fi afectata independenta bancii nationale, dat fiind ca ROBOR este un instrument prin care banca centrala transmite deciziile de politica monetara pietei financiare.
Pentru ca scopul legarii taxei bancare de ROBOR este scaderea dobanzilor la creditele cu dobanda varibila, care se indexeaza cu nivelul ROBOR, precum creditele Prima Casa sau cele pentru firme, reprezentantii BNR au sugerat inlocuirea ROBOR cu un alt indicator special destinat creditelor.