Legile ce vizeaza bancile, adoptate de Parlament, afecteaza atat creditarea cat si stabilitatea - Stiri financiare - VreauCredit.ro
Comparatie

Credite selectate pentru comparatie:

Mergi la comparatie

Legile ce vizeaza bancile, adoptate de Parlament, afecteaza atat creditarea cat si stabilitatea

Banca Nationala a Romaniei (BNR) avertizeaza ca taxa bancara va afecta atat creditarea, stabilitatea bancilor, cat si politica monetara si implicit capacitatea bancii nationale de a tine inflatia sub control, din cauza faptului ca este stabilita in functie de cotatiile ROBOR.
17.01.2019
Din cauza recentelor masuri fiscale si bugetare adoptate prin OUG 114/2018, intrate in vigoare din acest an, care prevad introducerea unor taxe substantiale pe activele bancilor si pe cifrele de afaceri ale companiilor din domeniul energetic si telecomunicatii, BNR avertizeaza ca va creste riscul si incertitudinile pe termen mediu.

BNR a mai atentionat ca exista riscuri tot mai mari care provin si din exterior, care ar putea afecta, de asemenea, economia tarii.

Primele efecte se vad deja, prin cresterea cursului valutar si scaderea bursei. In ultimele doua zile, cursul s-a depreciat substantial, odata cu o noua tendinta de scadere a actiunilor la Bursa, pe masura ce au aparut noi stiri privind taxa bancara.
Cursul de schimb leu/euro a ajuns astazi la 4,6830 lei, iar actiunile Bancii Transilvania si BRD continua sa scada. Analistii estimeaza un curs de schimb leu/euro de 4,8 lei spre finalul acestui an.

Taxa bancara din Romania, daca se va aplica in actuala forma, este foarte mare in comparatie cu alte tari din Europa. Aceasta este originala in Europa prin faptul ca este raportata la nivelul indicilor de dobanda ROBOR, pe cand in toate celelalte state taxa se aplica doar la nivelul activelor sau pasivelor, indiferent de evolutia dobanzilor.

Taxa de 1,2% pe an din activele bancilor romanesti este de aproape trei ori mari mare decat cea din Polonia, de 0,44%, de sase ori mari ridicata decat in Ungaria, unde e 0,20%, si de opt ori mai mare fata de media de 0,15% in restul celor 14 tari europene in care se aplica, conform analizelor si informatiilor pe aceasta tema sintetizate de Bancherul.ro.