Potrivit proiectului de lege creditele in franci elvetieni se convertesc in lei la cursul de la data incheierii contractului. Conversia se va realiza printr-un act aditional, iar costurile creditului convertit vor fi negociate cu consumatorul, respectandu-se principiul bunei credinte si diligentele profesionale, astfel incat obligatiile de plata sa nu fie mai impovaratoare pentru consumator.
De asemenea, a fost eliminat amendamentul potrivit caruia beneficiaza de prezenta lege persoanele fizice care au calitatea de consumator si ale caror credite au valoare cumulata de maximum 250.000 de franci elvetieni la momentul semnarii contractelor de credit sau ca trebuie sa aiba un grad de indatorare mai mare de 50% din venituri. Se poate practic converti in lei, la cursul din momentul acordarii creditului, orice tip de credit, indiferent de destinatia sa.
Adoptata a fost si versiunea legii care prevede ca "bancile pot reveni asupra contractului pentru a face conversia". Mai exact, bancile care au procedat la conversie inainte de aprobarea acestei legi pot sa revina asupra contractului si sa realizeze conversia in conditiile acestei legi, la cererea consumatorilor. Este vorba despre conversiile efectuate dupa data de 15 ianuarie 2015. Banca Transilvania si OTP, care au realizat pana in prezent conversia tuturor creditelor acordate in franci elvetieni, o vor lua acum de la capat, in cazul in care consumatorul va dori o "noua" conversie.
Banca nu are dreptul sa se indrepte in instanta impotriva clientului care solicita conversia creditului. In plus, refuzul realizarii de catre banca a conversiei la cursul istoric se pedepseste cu amenda contraventionala cuprinsa intre 20.000 si 100.000 de lei per caz.
In maximum 20 de zile legea ajunge la promulgare la presedintele Romaniei si in alte 2-3 zile va fi publicata in Monitorul Oficial, daca presedintele nu considera ca aceasta lege incalca principiile statului de drept si Constitutia. In 60 de zile de la publicare, legea intra in vigoare, iar consumatorii pot depune la banca cererile de reconversie a creditelor. Banca are la dispozitie 30 de zile sa refaca scadentarul clientului pe baza cursului istoric din momentul acordarii creditului.