Inflatia creste si antreneaza majorarea dobanzilor creditelor - Stiri financiare - VreauCredit.ro
Comparatie

Credite selectate pentru comparatie:

Mergi la comparatie

Inflatia creste si antreneaza majorarea dobanzilor creditelor

Potrivit datelor publicate de INS, inflatia a inregistrat in luna noiembrie cel mai ridicat nivel din august 2013, si se va vedea in dobanzi dar si in cursul de schimb valutar.
14.12.2017
Tinta de inflatie a BNR pentru 2017 este 2,5% (plus minus 1%), iar prognoza este de 2,7% la finalul anului. Preturile de consum au rescut cu 3,2% in noiembrie 2017, fata de aceeasi luna a anului trecut, iar economistii estimeaza ca inflatia va ajunge la mijlocul lui 2018 spre 4%.
Inflatia in crestere antreneaza majorarea dobanzilor creditelor. De cateva luni dobanzile tot cresc. Azi Robor la 3 luni situanduse la valoarea de 2.33%, dupa ce a inceputul anului era sub 1%. In acceasi vreme cursul a sarit de la 4,49 lei pentru un euro la inceputul anului la 4,63 de lei pentru un euro la cursul BNR de ieri.
Poti vedea aici oferta actuala de credite nevoi personale.
Odata cu cresterea dobanzilor si a cursului valutar, inflatia mai are de-a face si cu cresterea economica, crestere care este estimata de Guvern pentru 2018 la 5,5% prin urmare avansul economic nu va fi afectat, cu atat mai mult cu cat consumul creste.
Inflaţia peste aşteptări este o consecinţă a reducerilor de taxe şi a majorărilor de salarii care au lăsat mai mulţi bani în piaţă, lucru care a antrenat o explozie a consumului. Consumul a crescut în ultimii doi ani cu două cifre, dar oferta internă nu a ţinut pasul cu cererea, ceea ce a determinat o deteriorare a deficitului comercial cu 30%, până la 10,3 mld. euro în primele zece luni din an.
Indicele preturilor de consum exclusiv al bauturilor alcoolice si tutun s-a majorat cu 0,57%, cel al combustibililor a crescut cu 0,47%, iar cel al legumelor, fructelor şi oaulor a crescut cu 0,58% in noiembrie fata de luna anterioara.
„Cresterea economica doar prin consum, fara investitii, va fi muscata de inflatie in buna masura. Iar deteriorarea cursului si cresterea dobanzilor vor afecta veniturile reale”, comenteaza Dragos Cabat.