Principalele modificari fac referire la ROBOR, care va fi calculat diferit, in fuctie de tranzactiile zilnice din piata interbancara pe trimestrul anterior (medie aritmetica ce se aplica trimestrului urmator) si decuplarea taxei pe activele bancare de ROBOR, dupa cum a precizat ministrul de resort.
Inlocuirea ROBOR la 3 si 6 luni cu un nou indice, bazat pe tranzactiile efective ale depozitelor din piata bancara, a fost propusa de BNR, in cadrul discutiilor din Parlament si cu Ministerul Finantelor, insa guvernatorul Mugur Isarescu si-a exprimat opinia ca un indice pe tranzactii nu va fi cu mult mai mic decat actualul ROBOR, ba chiar in unele perioade ar putea fi mai mare.
Noua formula de calcul ROBOR se aplica si contractelor in derulare, care urmeaza sa fie modificate in functie de noua valoarea a indicelui.
Eugen Teodorovici a precizat ca impactul pe care il va avea taxa pe active asupra rezultatelor bancilor se va reduce de la 5,4 miliarde de lei, conform calculelor Bancii Nationale (BNR) din luna ianuarie, la mai putin de 1 miliard de lei, in contextul noii formule de calcul.
BNR a publicat recent si un grafic cu o comparatie intre cei doi indici, care arata ca in februarie dobanda la tranzactii a fost chiar mai mare decat cea pentru cotatii (ROBOR).
In medie, pe parcursul ultimului semestru din 2018, ROBOR a fost mai mare decat dobanda tranzactiilor interbancare cu 0,5-1 punct procentual.
Reprezentantul bancherilor, Florin Danescu, a sugerat ca bancile ar fi de acord cu un nou indice bazat pe tranzactii, avand in vedere existenta acelorasi tendinte si la nivel european.