Credite selectate pentru comparatie:
IRCC, calculat de BNR pe baza tranzactiilor zilnice din piata interbancara, este in crestere de la 2.63% la 2.66%. Noul nivel IRCC va fi valabil urmatoarele trei luni si va genera scumpiri insignifiante pentru creditele acordate de banci populatiei.
Nivelul IRCC a crescut extrem de putin, datorita lichiditatii crescute de pe piata interbancara. De mai bine de o luna, BNR atrage depozite de la bancile comerciale remunerandu-le cu o dobanda de 3,5%, pentru a trage lichiditatea din piata si a impiedica dobanzile sa scada la un nivel mult6 mai mic decat cel al dobanzii de politicva monetara.
Calculat ca medie aritmetica a ratelor de dobanda zilnice ale tranzactiilor interbancare din ultimul trimestru, IRCC ar este aplicat doar creditelor de nevoi personale, imobiliare si cardurilor de credit si descoperit de cont nou acordate de banci.
ROBOR la trei luni a crescut la 3,09%, fata de 3,07%, in sedinta din 30 septembrie fata de nivelul din sedinta precedenta. De asemenea, ROBOR la sase luni a ramas la 3,15%, acelasi nivel cu cel din sedinta precedenta.
Din 11 noiembrie 2019, modalitatea de calcul a ROBOR se va modifica, in baza unui ordin al BNR. Modificarile preconizate vor conduce la apropierea nivelurilor dintre cei doi indici de referinta ROBOR si IRCC. La ora actuala Robor este indicele luat in calcul la formarea dobanzilor la creditele populatiei acordate pana pe data de 2 mai 2019, in timp ce IRCC este folosit pentru acelasi tip de credite acordate dupa data de 2 mai 2019.
Trendul ascendent al IRCC va continua anul acesta si in 2020 dar intr-un ritm mult mai impredictibil si mult mai fluctuant decat o face ROBOR-ul, a declarat luni, pentru Agerpres, presedintele Asociatiei Analistilor Financiar-Bancari din Romania (AAFBR), Iancu Guda.