Incotro va merge cursul in 2020? - Stiri financiare - VreauCredit.ro
Comparatie

Credite selectate pentru comparatie:

Mergi la comparatie

Incotro va merge cursul in 2020?

In 2020 cel mai probabil vom asista la o depreciere nominala graduala a leului, considera economistul sef al BRD, Florian Libocor, intr-o discutie cu HotNews.ro.
20.12.2019

Florian Libocor a estimat la finele anului trecut un curs foarte aproape de cel oficial, de circa 4,75 lei/euro pentru finele lui 2019, cursul BNR fiind de 4,77 lei/euro, iar anul acesta estimeaza cursul leu/eur in intervalul 4.82 - 4.84 lei/euro in iunie 2020, respectiv 4.85-4.87 lei/euro la finalul anului 2020. 

Intrebat daca considera mai degraba probabil sau mai degraba improbabil ca in a doua jumatate a anului viitor economia Romaniei sa intre in recesiune si unde s-ar situa avansul economiei in 2020, Libocor  a marturisit: ”Teoretic si foarte probabil si practic, anul viitor este unul cu doua scrutine electorale - iunie, alegeri locale si, daca nu vor exista alegeri anticipate, iar in decembrie vor urma alegeri parlamentare - ambele importante, ceea ce poate conduce la o distorsionare a realitatii economice. De precizat ca opiniile sale au fost facute in nume personal, bazate pe informații publice si raționamente proprii, fara sa implice institutiile cu care Libocor poate fi asociat. 

Prin urmare, mai spune economistul șef al BRD, avansul PIB in 2020 se poate situa teoretic intre -0.5% si 0% iar practic intre 1.5% si 2.5%.

”Estimam o usoara temperare fata de acest an, temperare care vine din diminuarea excesului de cerere, daca aceasta se va intampla - vezi initiativa, nefunctionala economic, cu reducerea TVA. In ceea ce priveste supapele, nu identific acele supape de detensionare perfect functionale deoarece presiunile pe buget ar creste fie prin diminuarea veniturilor fie prin cresterea costurilor - implicit cele de finantare. Probabil se va alege din nou raul cel mai mic, spune Florian Libocor. Insa mai trebuie sa avem in vedere si initiativa europeana de a relaxa respectarea criteriului Maastricht privind deficitul bugetar de 3% din PIB, ceea ce poate avea o consecinta pozitiva pe termen scurt, dar negativa si dificil de corectat pe termen lung”, spune primul economist al BRD.

Cum vor evolua dobanzile la credit? Dar dobanzile la depozite?

In opinia lui Libocor, dobanzile, atat cele active cat si pasive vor fi stabile. 

Cat despre dobanda-cheie a BNR, aceasta va evolua ”Stabil si adecvat necesitatilor economiei in funcție de contextul actual si de provocarile pe termen mediu si lung”.