"Sunt riscuri mai mari, pe care trebuie sa va luati inima in dinti si sa le administrati mai bine“, a declarat guvernatorul BNR Mugur Isarescu la Forumul Pietei Financiare „Viziunea 2020“ organizat de Asociatia Romana a Bancilor (ARB)
Dobanzile sunt la minime istorice, insa cu toate acestea "creditul nu zburda" a mai afirmat Guvernatorul Mugur Isarescu.
Nu numai Guvernatorul BRD indeamna spre creditare ci si Viceguvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Liviu Voinea. Acesta critica bancile in acelasi sens "Bancile care opereaza in Romania trebuie sa inteleaga ca scopul activitatii bancare este creditarea, iar daca nu o fac ele, vin altii, precum bancile nerezidente, IFN-urile sau piata de capital"
Acesta este de parere ca bancile trebuie sa isi inteleaga bine scopul acela de a acorda credite, si precizeaza ca profitul ar trebui sa vina din volum si nu din marja, asa cum este in prezent.
Viceguvernator BNR a enumerat si o serie de aspecte care limiteaza momentan creditarea si anume: diferente mari intre dobanzile creditelor si dobanzile depozitelor, proceduri si regulamente interne greoaie, gradul ridicat de dependenta fata de bancile mama in ceea ce priveste competenta de aprobare pentru creditele de valori mari, gradul prea mic de diversificare a contului, pregatirea si motivarea insuficienta a personalului bancar care intra direct in legatura cu clientii, lipsa unei viziuni pe termen mediu cu privire la evolutia unei piete care in absenta unui suflu nou al creditarii pentru firme va continua sa se restranga.
Conform BNR suntem sub media europeana la raportul credite in PIB. Gradul de intermediere este de doar 29% in Romania, fata de 12% media europeana. Jumatate din populatia activa a Romaniei are un credit, iar gradul de indatorare este ridicat, chiar daca rata creditelor neperformante a scazut in 2017 sub 10%, de la 23% in 2014, aceasta nu inseamna ca acei debitori au scapat de datorii si pot achizitiona un credit.
Poti vedea aici
oferta actuala de credite nevoi personale.