In luna mai, bancile au acordat cam tot atatea credite cate a acordat si anul trecut in aceeasi perioada, deoarece majoritatea creditelor pentru persoane fizice au dobanzi fixe. In ceea ce priveste creditele acordate print Programul Prima Casa, timp de doua saptamani, bancile nu au stiu cum sa actioneze. Pe 30 mai, Guvernul a adoptat, un proiect de hotarare pentru modificarea costului finantarilor la programele „Prima Casa” si „Investeste in tine”, respectiv inlocuirea ROBOR cu noul indice de calcul.
Un impact mai mare s-a putut resimti in ceea ce priveste
creditele ipotecare, unde dobanzile au evoluat in avantajul clientilor, insa volumul acestora nu este atat de mare.
In cazul taxei pe active, efectele nu sunt sunt vizibile la nivelul clienţilor, dar presupune ajustari de buget din partea bancilor.
Pe termen lung, impactul acestei legislatii noi s-ar putea sa fie ceva mai mare pe zona de costuri totale ale bancii.
Pe data de 2 mai au intrat in vigoare prevederile OUG 19/2019, potrivit careia dobanda la creditele pentru populatie se compune dintr-un indice de referinta calculat exclusiv pe baza tranzactiilor interbancare la o anumita perioada, la care creditorul poate sa adauge o anumita marja fixa pe toata perioada derularii contractului.
Indicele de referinta se calculeaza la finalul fiecarui trimestru, ca medie aritmetica a ratelor de dobandă zilnice determinate pentru trimestrul anterior, urmand a se aplica de fiecare institutie de credit pentru trimestrul urmator.
Tot in luna mai Guvernul a publicat proiectul de Ordonanta de Urgenta al programului "O familie, o casa", prin care romanii pot sa isi cumpere prima locuinta sau sa se mute intr-o locuinta noua, mai mare, daca reusesc sa o vanda pe cea veche inaintea obtinerii finantarii. Acest program ar urma sa inlocuiasca Programul Prima Casa.