Dobanzile pentru Prima Casa, afectate de cresterea ROBOR - Stiri financiare - VreauCredit.ro
Comparatie

Credite selectate pentru comparatie:

Mergi la comparatie

Dobanzile pentru Prima Casa, afectate de cresterea ROBOR

Indicele ROBOR la 3 luni, cel fata de care se calculeaza majoritatea dobandazilor creditelor variabile, a ajuns la sfarsit de iunie la 3,15% - cel mai mare din ultimii 4 ani, iar dobanzile pentru creditele Prima Casa sunt destul de mult afectate.
02.07.2018
Desi creditul Prima Casa era printre cele mai sigure credite, cu dobanda cea mai convenabila, acesta a ajuns sa fie riscant din cauza ROBOR care a crescut foarte mult in ultima perioada si care nu pare sa se opreasca din crestere nici in viitorul apropiat.

Fata de 2012, romanii care au o rata lunara pentru creditul Prima Casa, platesc acum cu aproximativ 300 lei mai mult si ajung sa fie indatorati 44% din venituri. Gradul de indatorare in cazul imprumuturilor luate prin Programul Prima Casa, este mai mare decat in cazul creditelor ipotecare standard, unde gradul de indatorare mediu ajunge la 42% in cazul clientilor care au contractat un astfel de credit in perioada martie 2017 - martie 2018, potrivit celui mai recent raport asupra stabilitatii financiare realizat de BNR.

Cei mai afectati de cresterea ROBOR sunt cei care au contractat credite prin Programul Prima Casa atunci cand indicele era sub 1%.

Daca in octombrie 2017 Robor se situa la valoarea de 1.58%, acum situatia s-a schimbat. Pentru un credit de 250 000 lei pe o perioada de 30 de ani, cu valoarea Robor de la inceputul lunii octombrie (1.58%) si dobanda variabila 3.58% (ROBOR 3M + marja 2%) clientul platea o rata medie lunara de 1134 lei, si un cost total al creditului de 408.349 lei.
La sfarsit de luna iunie, va plati o dobanda variabila de 5.15% (ROBOR 3M + marja 2%), o rata lunara de 1366 lei si un cost total de 491.605 lei. Daca diferenta de rata lunara este de 233 lei, uitandu-ne la suma totala de plata catre banca, aceasta creste cu 83.256 lei doar datorita cresterii Robor.

Desi ratele creditelor au crescut, romanii care isi doresc sa devina proprietari, nu se sperie, insa trebuie sa aibe calculele bine facute pentru urmatorii ani. Analistii estimeaza ca ROBOR va creste in continuare.

Plafonul anual pus la dispozitie de catre stat pentru acordarea de garantii prin Programul Prima Casa se va diminua in fiecare an, pana in 2021.