Dobanzile creditelor imobiliare cresc, dar scad la creditele de consum - Stiri financiare - VreauCredit.ro
Comparatie

Credite selectate pentru comparatie:

Mergi la comparatie

Dobanzile creditelor imobiliare cresc, dar scad la creditele de consum

Dobanzile creditelor imobiliare sunt in continua crestere. Pe de alta parte, dobanzile creditelor de consum sunt in scadere datorita cresterii competitiei intre banci de a acorda cat mai multe astfel de credite.
06.12.2018
Conform statisticilor BNR, costul total al unui credit nou pentru nevoi personale in lei, exprimat prin indicatorul Dobanda Anuala Efectiva (DAE), care include atat dobanda nominala, cat si comisioanele, a scazut in luna octombrie la 10,78%, de la 10,79% in luna precedenta si 11%, la cat era in luna mai a acestui an.
Fata de aceeasi perioada a anului trecut, cand DAE era 10.24%, costul unui credit de nevoi personale in prezent este mai scump cu 0.54%, desi Robor la 3 luni a crescut in aceasi perioada cu 1.44%.
De asemenea, BNR a majorat dobanda de trei ori in acest an, cu cate un sfert de punct, in total cu 0,75 puncte procentuale, de la 1,75% la 2,5%, cat este in prezent.

Daca vorbim despre creditele imobiliare, atunci dobanzile nu scad, aici ele sunt in crestere. DAE medie la creditele imobiliare in lei a urcat in octombrie la 6,12%, de la 6% in luna precedenta si 4,39% in octombrie anul precedent.
Asadar DAE la creditele imobiliare/ipotecare a crescut cu 1.73 puncte in ultimul an, mai mult decat indicele Robor la 3 luni.

Si dobanda creditelor pentru firme este in crestere. In octombrie a urmat la 6.06%, de la 5,88% in septembrie.

In crestere este dobanda depozitelor pentru persoane fizice. Dobanda medie a urcat in octombrie la 1,71%, de la 1,63% in septembrie si 0,75% in octombrie 2017.