In august, Dobanda Anuala Efectiva medie la creditele imobiliare a crescut, de la 5,81% in iulie la la 6,03%, fiind a saptea crestere lunara consecutiva, incepand din februarie, conform statisticilor BNR.
Costul creditelor imobiliare cu dobanda variabila a crescut pe parcursul ultimului an cu 2,25 puncte procentuale, mai mult decat ROBOR-ul si decat dobanda de referinta a BNR. In acest an BNR a majorat dobanda de referinta de trei ori, cu 0,75 puncte in total, pana la 2,5%, iar ROBOR la 3 luni este la inceput de luna august la valoarea de 3,17%, iar ROBOR la 6 luni are valoarea de 3,39%.
Astfel, pe parcursul ultimului an, Dobanda Anuala Efectiva (DAE) medie la creditele de consum a crescut, conform datelor BNR, cu doar 0,69 puncte, de la 10,23% in august 2017 la 10,92% in august 2018, mai putin decat dobanda de referinta a BNR.
O explicatie pentru care dobanda creditelor de consum s-a stabilizat, iar cea a creditelor imobiliare continua sa cresca, este faptul ca, fiind acordate pe maxim 5 ani, creditele de consum nu sunt impactate de ROBOR, spre deosebire de creditele imobiliare.
In cazul acestora din urma, socul a fost mai puternic. Amprenta si-a pus-o si creditul Prima Casa, care are o dobanda variabila, si este cel mai solicitat credit imobiliar.
Scumpirea creditelor nu a determinat, asa cum era de asteptat, reducerea volumelor de credite noi acordate de banci. Dimpotriva, acestea au crescut. bancile au acordat populatiei in ultimul an (august 2017-august 2018) credite noi in lei in valoare de 66,3 miliarde lei, cu 1,4 miliarde lei (2,1%) mai mult decat in perioada august 2016-august 2017, cand dobanzile au fost in scadere.