Devine creditul in euro mai avantajos decat cel in lei? - Stiri financiare - VreauCredit.ro
Comparatie

Credite selectate pentru comparatie:

Mergi la comparatie

Devine creditul in euro mai avantajos decat cel in lei?

Creditul in euro are sanse de revenire in urmatoarea perioada, datorita cresterii dobanzilor la creditele in lei.
12.01.2018
Dupa ce oficialii Bancii Nationale a Romaniei, s-au chinuit sa explice romanilor de ce este mai bine sa se imprumute in moneda nationala, creditul in euro este pe cale sa devina mai ieftin, si implicit mai cautat de cei care doresc un imprumut.

ROBOR, element de baza a dobanzilor la creditele luate in lei, se afla in continua crestere. Daca ROBOR la 3 luni se situa la inceput de an la 0.8 puncte procentuale, in prezent acesta este la un nivel de 2 puncte procentuale. Ca urmare a cresterii Robor, cresterii dobanzii de referinta, anuntata luni de BNR si a cresterii inflatiei, dobanzile de pe piata romaneasca vor creste in mod inevitabil.

Dobanda de referinta, a fost majorata incepand din 9 ianuarie, de la 1.75% la 2%.
"Perspectivele arata ca inflatia va creste in prima parte a acestui an pana la 4,5-5%, iar, în acest context, inevitabil ca si dobanzile se vor majora, iar Banca Nationala a Romaniei (BNR) va trebui sa reactioneze (,,,) in acest an, estimam ca vor urma cinci aprecieri ale dobanzii de politica monetara, care consideram ca va ajunge 3%, la finalul lui 2018". spune Ionut Dumitru, presedintele Consiliului Fiscal, potrivit Bursa.ro.

Creditarea in moneda nationala a depasit de abia recent creditarea in euro. Echilibrul creditarii lei si euro a survenit undeva in 2015. Astfel, daca la finele lui 2014 creditul in lei acordat gospodariilor era de 40,15 miliarde lei, iar cel in euro era de 51,93 miliarde lei, la finele lui 2015 s-a ajuns la un echilibru. In luna noiembrie 2017 volumul creditul in lei a ajuns sa fie dublul celui in valuta, respectiv 79,5 miliarde lei fata de un echivvalent de 37,9 miliarde lei.

Daca pana acum, creditele in lei erau mai ieftine decat cele in euro, acum, tendinta este de inversare. Euribor la 3 luni, are in prezent valoare negativa -0.32%, iar Banca Centrala Europeana pastreaza stimulul monetar si nu face retragerea acestuia, mai amana acest moment. Desi dobanzile la creditele in euro sunt mai mici, lectia despre riscul valutar ar trebui sa fie invatata. Mai precis daca la creditul in lei romanii are putea fi loviti de dobanzi in crestere, la creditul in euro impactul negativ va veni din partea cursului de schimb euro-leu ce sta la baza conversiei ratelor ii euro in moneda nationala in care se incaseaza salariile.

sursa info: digi24