"Cresterea inflatiei, dupa majorarea veniturilor salariale, a determinat populatia sa prefere economisirea in valuta in ultimul an, semn ca, din punct de vedere al economiei comportamentale, populatia se asteapta la o depreciere mai accentuata a monedei nationale in urmatoarea perioada de timp", este una din declaratiile facute de Horia Braun, economistul sef al BCR in toamna anului trecut.
Asociatia Analistilor din Fondurile de Investitii atragea atentia si ea, tot in aceeasi perioada, asupra faptului ca tot mai multi investitori si-au retras banii din fondurile de investitii, in ciuda randamentelor de circa 4%, comparativ cu dobanzile de sub 1,5%. Banii retrasi au fost transformati in valuta sau investiti în zona imobiliara. Un alt semn clar ca investitorii se asteptau inca de pe atunci la deprecierea leului, cresterea dobanzilor si escaladarea inflatiei.
Ultimele date statistice prezentate de BNR indica o majorare a depozitelor persoanelor rezidente (neguvernamentale) cu 13,6% pana la 109,3 miliarde de lei (depozite in valuta denominate in lei), ajungand sa reprezinte aproape jumatate din totalul depozitzelor in lei (220,4 miliarde de lei)
Apelul la economiile in valuta este un semnal clar de fuga a investitorilor din fata unei deprecieri a monedei nationale.
La 31 decembrie 2018, depozitele in valuta ale gospodariilor populatiei exprimate in lei au crescut cu 16,8 la suta (exprimate in euro, depozitele in valuta ale gospodariilor populatiei s-au majorat cu 16,7 la suta) fata de 31 decembrie 2017.