Cum va fi influentata creditarea de noile norme impuse de BNR - Stiri financiare - VreauCredit.ro
Comparatie

Credite selectate pentru comparatie:

Mergi la comparatie

Cum va fi influentata creditarea de noile norme impuse de BNR

Banca Nationala a Romaniei (BNR) este in faza finala cu elaborarea unor norme ce vor modifica regulamentul privind creditarea.
05.10.2018
Noile masuri vor fi luate, conform guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, pentru a preveni supraindatorarea populatieiti, si nu pentru a o restrictiona, in contextul in care ponderea creditului acordat populatiei a atins, in luna august, un nou maxim istoric, de 53,2% din total.

Principala reglementare propusa de BNR este limitarea gradului de indatorare la 50% in cazul in cazul creditelor ipotecare si la 30% in cazul creditelor de consum, pragul maxim fiind chiar mai mic la creditele cu dobanda variabila: 40% la creditele ipotecare si 25% la cele de consum.
In prezent, gradul de indatorare este stabilit de fiecare banca in parte, putand depasi 50% si ajunge chiar si la 70-80%, in functie de profilul fiecarui client, de venituri si garantii aduse.

“Clientii trebuie sa isi evalueze bine posibilitatile de rambursare, pentru ca dificultatile de rambursare sunt chestiuni de stabilitate financiara, si asta ne preocupa”, a punctat guvernatorul BNR, Mugur Isarescu.

In plus, BNR propune si majorarea socului de dobanda de la 0,6% la 2%, iar a celui de venituri de la 6% la 10% (cu exceptia creditelor ipotecare), ceea ce inseamna restrictii de creditare suplimentare. De la socul de dobanda, vor fi exceptate creditele cu dobanda fixa pe o perioada initiala de cel putin 5 ani.
Prin aplicarea acestor socuri si limitarea gradului de indatorare, valoarea creditelor pe care le vor putea acorda bancile vor fi mai mici decat in prezent, in aceleasi conditii.

Noile reglementari, apreciaza Fondul Monetar International, vor scadea volumul creditelor noi acordate de catre banci, cu pana la 18% si vor fi benefice bancilor, pentru a reduce creditele neperformante.
In cazul creditelor de consum, rata creditelor neperformante ar urma sa fie de 12,57% fara niciun fel de masuri si de 12,04% cu grad de indatoare plafonat la 40%, respectiv 12,13% cu grad de indatorare de 50%