In prezent soldul creditelor se mentine sub nivelul din 2008, insa presedintele ARB spune ca partea buna este reluarea creditarii, inclusiv pe segmentul creditelor de consum, care au scazut din 2009.
Creditarea a avut prima evolutie pozitiva in februarie 2013, respectiv un avans de 0.2%.
Reducerea dobanzilor la creditele in lei a eliminat diferenta dintre imprumuturile in lei si cele in valuta, in prezent observandu-se migrarea clientilor spre moneda nationala.
"Bancile nu sunt intr-o lupta cu clientii. Trebuie sa schimbam aceasta imagine. Nu suntem deloc in lupta cu clientii. Este vorba de un parteneriat. Trebuie sa ne recunoastem greselile facute. Nu este o problema de a ascunde. Recastigarea increderii pleaca de la transparenta, dar si de la a realiza care sunt obiectivele fiecarei parti si de la faptul ca de ambele parti exista interese“, declara Sergiu Oprescu
La nivelul ARB, bancherii vor sa intensifice comunicarea si sa explice mai bine clientilor si publicului in general ce inseamna activitatea bancara, pentru a sublinia interesele celor doua parti.
Anul trecut, sistemul bancar a inregistrat pierderi record de circa 4,4 mld. lei (1 mld. euro), insa in primul semestru din 2015 a revenit pe profit, raportand un castig de aproape 1,2 mld. lei.
Comparativ cu alte tari europene, Romania se mentine inca la nivel foarte scazut al intermedierii financiare, activele bancare fiind mai mici decat in 2008.
sursa: ZF.ro