Fata de primul semestru al anului 2016,
creditele de consum acordare de banci au crescut cu 6%, insa mai au mult pana ajung la nivelul anului 2008, cand a avut loc boom-ul economic si cand valoarea creditelor noi acordate era de 14.5 miliarde de lei in primul semestru.
99% din creditele noi acordate in 2017 sunt in lei, situatie total diferita fata de anul 2008 cand mai mult de jumatate din creditele acordate erau in euro.
Cel mai nou studiul realizat de compania de cercetare GfK, la initiativa grupului britanic International Personal Finance (IPF), arata ca romanii iau in calcul imprumuturile de la banci sau IFN-uri atunci cand vor sa faca imbunatatiri in locuinta (31%), cand intervin cheltuieli neasteptate (29%), cheltuieli medicale (18%), cand cauta sa-si consolideze datoriile (23%), dar si pentru a investi in educatia copiilor (5%).
4 din 10 romani considera facil sa achizitioneze un credit. Acesta fiind un nivel similar cu cel din 2016. 94% in spun ca se gandesc foarte bine inainte de a lua un credit iar 87% nu iau niciodata imprumuturi sub presiunea impulsului. 50% din respondenti au mentionat ca apeleaza la credite cu regulariltate, insa mai mult de 60% au spus ca apleaza la imprumuturi mai mici decat suma maxima posibila.
In 2017 rata creditelor neperformante este la minimul post-criză, la 9%, insa specialistii spun ca ratele a vor creste in aceasta toamna deoarece Robor, indicele in functie de care se stabileste dobanda pentru creditele in lei, este in crestere.
”Banca Nationala este in contextul de a tempera toata aceasta crestere exuberanta, prin majorarea dobanzii de politica monetara, deci banii vor deveni mai scumpi.” - Iancu Guda, presedintele analistilor financiar-bancari.
Romanii sunt sfatuiti de specialisti sa nu se supraindatoreze, sa analizeze foarte bine daca intr-adevar au nevoie de un credit si sa se imprumute cat mai putin din venituri. Nu este indicat un imprumut a carui rata sa depasesca 30% din venituri, astfel riscati sa nu puteti plati datoriile. De asemenea, cand va ganditi la un imprumut, luati in calcul orice scenariu, de la scaderea salariului pana la pierderea locului de munca. Estimati-va corect bugetul si mai apoi optati pentru un credit, pentru a va asigura ca nu ve-ti ajunge in imposibilitatea de a plati rata.
Puteti vedea aici oferta actuala de
credite nevoi personale.