Credite selectate pentru comparatie:
Chiar daca in 2019, comparativ cu 2018, calitatea creditelor s-a imbunatatit, companiile de constructii si imobiliare au in continuare cel mai mare risc de credit.
Potrivit datelor BNR, creditele cu cea mai scazuta rata de neperformanta, sunt acordate companiilor din comert.
Rata creditelor neperformante in cazul sectoarelor imobiliar si constructii a coborat in 2019 sub pragul de 10%, pana la 9,2%, comparativ cu 2018 cand rata creditelor neperfomante era la 12,6%, iar in 2017 se situa la 30%.
„Analiza in functie de domeniile in care activeaza companiile denota o scadere generalizata a indicatorului de neperformanta. Cu toate acestea, in sectorul imobiliare si constructii continua sa se inregistreze
cea mai mare valoare a ratei de neperformanta“, se arata in cea mai recenta editie a raportului asupra stabilitatii financiare realizat de BNR.
Dupa constructii si imobiliare, a doua cea mai mare rata de neperformanta, de 9,1%, se inregistreaza in sectorul industrie. In cazul sectorului utilitati si servicii rata NPL a ajuns anul trecut la 6,6%, sub nivelul din primele noua luni din 2018, de 8,7%. La acelasi nivel, de 6,6%, a coborat si rata de neperformanta pentru creditele acordate companiilor din domeniul agricol, sub valoarea de 7,5% din acelasi interval din 2018.
Imprumuturile pentru companiile din comert au cea mai scazuta rata de neperformanta, de 6,1%, sub rata NPL din primele noua luni din 2018, de 8,2%.
Diminuarea imprumuturilor neperformante se datoreaza procesului de curatare a bilanturilor de catre banci. In ultimii doi ani, viteza de reducere a indicatorului s-a temperat pe pe fondul unui proces de curatare a bilanturilormai putin active, potrivit BNR.