Cinci banci dispar de pe piata romanesca - Stiri financiare - VreauCredit.ro
Comparatie

Credite selectate pentru comparatie:

Mergi la comparatie

Cinci banci dispar de pe piata romanesca

In urma tranzactiilor de vanzare de portofolii si banci din ultimii ani, numarul de jucatori care activeaza pe piata financiara din Romania se va reduce la 35 de banci.
27.10.2015
Volksbank, Millennium, RBS si Bank of Cyprus sunt cele care vor iesi din lista institutiilor de credit, dupa ce Montepio a facut deja acest pas.

In prezent sistemul bancar cuprinde 40 de banci. Ultimii ani au adus fuziuni si achizitii, astfel ca numarul bancilor din Romania se restrange, si alte cateva banci isi cauta cumparator.

Banca Transilvania a semnat la sfarsitul lui 2014 un angajament ferm de preluare a Volksbank, iar in aprilie finaliza tranzactia. Fuziunea celor doua banci urmeaza sa se finalizeze pana la data de 31 decembrie 2015, moment in care Volksbank isi inceteaza existenta.

Britanicii de la RBS deruleaza ultimele proceduri de iesire de pe piata locala dupa ce au transferat prin doua tranzactii separate portofoliile de retail si corporate catre UniCredit. O parte din angajati au fost deja preluati de UniCredit, procesul de inchidere a sucursalei de la Bucuresti a grupului britanic RBS urmand sa se finalizeze la sfarsitul acestui an.

Portofoliul integral al Millennium Bank a fost preluat de catre OTP Bank. Procesul de preluare va fi finalizat in octombrie 2015. OTP Bank a preluat de la Millennium Bank active de circa 600 mil. euro si 80.000 de clienti.

Si Bank of Cyprus se afla in proces de lichidare a operatiunilor locale. Banca si-a schimbat strategia si a decis sa-si reduca gradual operatiunile din Romania pe o perioada de trei ani si sa vanda pe bucati portofoliul de credite, potrivit unui raport al grupului cipriot.

Montepio, sucursala locala de dimensiuni reduse a grupului portughez cu acelasi nume, nu mai figureaza pe lista institutiilor de credit din registrele BNR. Montepio a intrat pe piata locala la inceputul anului 2008 si avea o prezenta redusa in Romania.

In ultimii ani, sase banci s-au rebranduit pentru ca si-au schimbat proprietarul sau pentru ca s-au reinventat, scapand de imaginea din trecut.

Grecii de la Egnatia au inceput seria rebrandingurilor in 2008, cand au fost preluati de grupul cipriot Marfin, iar banca si compania de leasing locale au preluat identitatea noului actionar.

A urmat in 2010 MKB Romexterra, o institutie de cre­dit cu actionariat maghiar la vremea aceea, care si-a schim­bat numele in Next­e­bank, in cadrul unui pro­ces de res­tructurare prin care banca a tre­cut in in­cercarea de a-si eficientiza opera­tiu­ni­le si de a-si curata bi­lantul afectat de ne­per­for­manta.

Emporiki si-au schimbat numele in Cre­dit Agricole in 2012. Grupul francez Credit Agricole era ac­tio­narul Emporiki Grecia, iar cand criza datoriilor su­verane ale statului elen s-a intensificat, banca de la Atena a fost vanduta, iar francezii au preluat direct controlul subsidiarelor locale.

Un alt brand grecesc disparut in perioada de criza de pe piata locala a fost cel al ATE Bank. O parte din portofoliul bancii a fost pre­luat de Pi­ra­eus, iar licenta si mai multe sucursale, impreuna cu o par­te din credite si depozite, au fost preluate de o­mul de a­fa­ceri Dorinel Umbrarescu, unul dintre “regii as­fal­tului”. Institutia de credit functioneaza de anul tre­cut sub numele Banca Romanade Credite si Investitii (BRCI).

Banca Italo-Romena si-a schimbat anul trecut numele in Veneto Banca, dupa fuziunea celor doua banci italiene prin absorbtia Italo-Romena.

Iar ultima pe lista rebrandingurilor din banci este Romanian International Bank (RIB), care a fost preluata la finalul anului 2013 de grupul polonez Getin Holding si care din 2015 functioneaza sub numele de Idea Bank, un brand utilizat de polonezi pe toate pietele din regiune unde au operatiuni.

sursa info: ZF.ro