Miercuri, Bursa de Valori Bucuresti (BVB) a inchis ziua de tranzactionare cu una dintre cele mai mari scaderi la nivel global, 11,21%. Companiile cu cele mai mari scaderi sunt Banca Transilvania -19.9%, BRD, -16.6%, si OMV Petrom, -12.97%.
Scaderea are loc in contextul in care ministrul Finantelor a anuntat marti seara, introducerea unei „taxe pe lacomie” aplicabila bancilor in functie de evoluția ROBOR. Cu cat acest indice este mai mare, cu atat mai mari vor fi taxele.
De asemenea, a anuntat introducerea unui pachet de masuri pentru companiile din energie, printre care se numara o contributie de 3% din cifra de afaceri, plafonarea pretului gazelor naturale sau controlul preturilor pe piata de electricitate. In plus, participantii la fondurile de pensii administrate privat din Pilonul II se vor putea retrage inainte de termen pe baza de cerere, incepand de anul viitor, dupa minimum 5 ani de participare, iar comisionul de retragere inainte de termen este de 2% din valoarea activelor cuvenite.
Alte masuri anuntate de ministrul Finantelor:
- Ministrul de Finante poate aproba limite lunare pentru creditele de angajament pentru ordonatorii de credite finanțați integral de la bugetul de stat, poate sa modifice limitele in cazuri deosebite.
- La companiile de stat, acestea vor vira in termen de 60 de zile de la data aprobarii situatiilor financiare aferente anului 2018, sub forma de dividende sau varsaminte la bugetul de stat, 35% din sumele pentru investitiile care au ramas nerealizate.
- Taxa pe viciu va merge direct in bugetul de stat, iar de aici va fi redirectionata catre sanatate, cultura, etc.
- Fondul de dezvoltare si investitii va avea o valoare de 10 miliarde de euro. Pot fi finantate proiecte vizand domeniile de sanatate, educatie, apa - canalizare, retele energie electrica si gaz, transport - drumuri, Cultura, infrastructura sportiva. Nicio autoritate locala nu poate avea mai mult de doua proiecte in același timp. Pot aplica si universitatile.
- Fondul de finantare a parteneriatelor public-private, la nivelul SGG, la Comisia Nationala de Prognoza de unde se fac finantarile catre institutiile publice care intra in aceste proiecte.
-Programul privind statiunile balneare, finantat din bugetul SGG, prin bugetul Comisiei de Prognoza, alocare bugetare de aproximativ 310 milioane de lei in 2019. Plafonul maxim va fi de 200.000 de euro pe proiect.
- Programul gROwth: constructia a 1.000 de gradinite. Alocarile bugetare vor fi de pana la 500.000 de euro.
- Punctul de pensie creste la 1.265 de lei de la 1 septembrie 2019. Indemnizatia sociala va fi de la 1 septembrie de 704 lei.
- In sectorul de educatie salariul va creste de la 1 septembrie 2020 cu ce era prevazut in legea salarizarii pentru 2022.
- In sectorul constructiilor vor fi reduse contributiile sociale ale salariatilor cu 3,75%.
- Va continua oferirea voucherelor de vacanta pentru personalul bugetar, la nivelul 1.450 lei, adica la vechiul salariu minim, nu cel majorat de la 1 ianuarie 2019.
Sursa info: digi24.ro