Nu doar Robor la 3 luni a crescut, ci si Robor la 6 luni si-a continuat urcarea la 1,94%, fata de miercuri cand era situat la 1,92%
Robor la 3 luni este indicatorul fata de care se calculeaza costul creditelor in lei cu dobanda variabila, iar Robor la 6 luni, este mai des intalnit la calculul dobanzilor la creditele ipotecare in lei.
Nivelul de azi atins de Robor este maximul ultimilor trei ani. Un procent similar a fost inregistrat ultima data in noiembrie 2014. De la inceputul lui 2017 Robor la 3 luni s-a mentinut la valori sub 1%, ceea ce a favorizat creditarea populatiei. Acum, odata cu cresterea indicatorului, dobanzile creditelor vor creste, implicit ratele creditelor.
La inceputul lunii septembrie Robor era cotat la 0.92%, pentru ca mai apoi sa inceapa cresterea. Pentru stabilizarea Robor, BNR a intervenit pe 3 octombrie, plasand in piata 9,3 miliarde de lei. In urmatoarele zile ROBOR a oscilat intre 1.78% si 1.79%, ca acum sa faca un salt destul de mare la 1.82%.
De ce creste ROBOR
Economistii spun ca aceasta crestere a Robor este normala si tendinta va continua. Anormala este valoarea de sub 1%.
Primul factor care determina cresterea Robor este inflatia. Inflatia nu a fost niciodată negativa si in niciun caz acum, in conditiile in care consumul creste iar salariile cresc. Prognozele indica o inflatie in crestere.
In afara de inflatie mai exista doi factori care duc la cresterea Robor. Si anume, reluarea creditarii si imprumuturile statului. Statul se imprumuta tot mai mult de la banci, astfel este pusa tot mai multa presiune pe resursele bancilor.
Economistii estimeaza un Robor de 2.4% pana la sfarsitul anului si un Robor de aproximativ 3.5% pentru anul viitor.