Dobanda cheie, este dobanda de politica monetara, adica dobanda cu care bancile se imprumuta la Banca Nationala a Romaniei.
Atunci cand dobanda este scazuta, asa cum a fost pana acum, este stimulata creditarea si investitiile in acelasi timp, pentru ca firmele iau imprumuturi mai ieftine. Iar cand dobanda creste, se tempereaza inflatia si moneda nationala crestere.
Analistii financiari nu sunt atat de optimisti in privinta dobanzi cheie, ei preconizeaza o crestere a acesteia pana la 2.5%, 3% pana la sfarsitul anului 2018. Majorarea era asteptata de analisti, pe fondul cresterii inflatiei. Preturile s-au majorat cu 3,2% in luna noiembrie comparativ cu aceeasi luna a anului 2016.
Cresterea dobanzii de politica monetara are parti bune si mai putin bune. Odata cu ea cresc si dobanzile la depozitele bancare, dar cresc si dobanzile creditelor acordate de banci.
”Majorarea ratei dobanzii pentru facilitatea de depozit la 1 la suta pe an de la 0,75 la suta pe an, iar rata dobanzii aferente facilitatii de creditare la 3 la suta pe an de la 2,75 la suta pe an incepând cu data de 9 ianuarie 2018”, se arata in comunicat.
„S-ar putea ca efectul in piata sa fie usor deosebit. Nu vedem miscari ample ale dobanzilor. Datoria mea e sa transmit acest lucru si sa subliniez ca modificarea ROBOR, care probabil va aparea, posibil sa coboare la 3 luni si sub 2%, va depinde de conditiile de piata. Impactul este minor si, in consecinta, mediatizarea excesiva trebuie sa fie atenuata”, a declarat Isarescu.