Pe baza datelor Bancii Centrale Europene (BCE), a fost analizat profitul mediu din ultimii zece ani al bancilor din 26 de tari europene, fara Grecia si Croatia, si a ajuns la concluzia ca Romania se afla pe locul 8 la rentabilitatea activelor (ROA – Return on Assets) si pe 12 la rentabilitatea capitalui (ROE – Return on Equity).
Comparativ cu bancile tarile vecine, bancile romanesti nu sunt mai profitabile decat cele din Bulgaria, Polonia, Cehia si Slovacia.
Doar bancile din Ungaria sunt mai putin profitabile decat cele din Romania, pentru ca au trebuit sa achite, inca din 2010, cea mai mare taxa bancara din Europa, de 0,53% din active, redusa pana la 0,20% in prezent.
Sectorul bancar din Cehia, care nu achita taxa pe active, este cel mai profitabil, cu o ROA de 1,2%, de trei ori mai mare decat in cazul bancilor Romania, cu doar 0,4%.
Bancile din Bulgaria, care nu plastesc taxa pe active, au avut, de asemenea, un indicator ROA de 1%, de aproape 3 ori mai mare decat cele din Romania.
Taxa pe active din Romania, de 1,2% in prezent, este de opt ori mai ridicata decat media taxelor din restul Europei.
Daca ne uitam la profiturile bancilor din tarile europene mari, vedem ca in Austria, Franta, Spania si Olanda, ROA medie a fost intre 0,2% si 0,3%, putin mai mica decat in Romania.
Profitul mediu al bancilor din Germania (0,04%) si Marea Britanie (0,1%) au fost mult mai mici, in timp ce bancile din tari care au suferit puternic dupa criza din 2008, precum Italia, Grecia sau Cipru, au avut pierderi.
Si sectorul bancar romanesc a inregistrat pierderi in 2 ani, 2012 si 2014, din cauza efectelor crizei, insa ulterior a reusit sa le recupereze, incepand din 2015, de cand a inregistrat rate de rentabilitate a activelor de peste 1%
Concluzia oficialului BNR este corecta: bancile romanesti nu au fost si nici nu sunt cele mai profitabile din Europa, iar cele din tarile vecine au profituri mai mari decat ale noastre.