Prin noi achizitii Banca Transilvania s-ar apropia de cota de piata de 15%, ceea ce va insemna ca BCR, care are cota de piata 16,5% va putea fi depasita curand.
Banca Transilvania va cumpara cel mai probabil Banca Romaneasca. Bancpost, Veneto Banca si Marfin Bank sunt si ele scoase la vanzare. Banca Transilvania, este interesata si de Piraeus Bank, insa conducerea acesteia nu a luat inca o decizie.
Bancpost are in prezent o cota de piata de 3%, insa pentru aceasta nu s-a gasit inca un cumparator potrivit.
De achizitia Veneto Banca este interesata tot Banca Transilvania, insa negocierile au luat o pauza datorita situatiei inregistrete de banca mama din Italia.
OTP Bank este si ea una dintre bancile ce vrea sa se extinda, avand in prezent o cota de piata de 2,2%, de asemenea, Garanti Bank vrea sa cumpere, avand in prezent 2,5% cota de piata, fiind a 10 banca din sistem.
In prezent, in Romania, varianta bancilor cu cota de piata de sub 5%, este fie vanzarea, fie cumpararea pentru majorarea cotei de piata.
Bancile cu o cota de piata mai mica de 5% sunt - Intesa SanPaolo, Credit Europe Bank, Veneto Banca, Banca Romaneasca, Piraeus Bank, Citibank, Garanti Bank, Bancpost si Alpha Bank.
Conform BNR, tarile in care sistemul bancar prezinta riscuri datorita creditelor neperformante sunt - Grecia, Cipru, Italia, Austria, Franta si Olanda. Problemele bancilor mama pot cauza probleme si subsidiarelor din Romania, cum de altfel se intampla. Bancile grecesti detin in prezent 10% din activele sistemului bancar romanesc, bancile intaliene 10,3%, iar cele frantuzesti 13,7%, in timp ce, cele austriece detin 26% din activele sistemului bancar romanesc.