Banca Transilvania (BT) a reusit sa devina una dintre cele mai mari banci romanesti, intrecand BCR si BRD, printr-o strategie de crestere organica bazata si pe dobanzi mici la credite si comisioane reduse sau 0 pentru utilizarea cardurilor.
Prin introducerea taxei, care se aplica doar daca ROBOR depaseste 2% pe an, fata de 3% cat este in prezent, reprezentantii Guvernului au declarat ca urmaresc, de fapt, scaderea dobanzilor la credite.
Insa conducerea BNR i-a avertizat pe politicieni ca ajustarea ROBOR si a dobanzilor nu se poate face intr-o economie de piata libera, in care pietele financiare functioneaza foarte bine. Iar daca totusi se va face asta, printr-o lege, bancile vor gasi alte modalitati de a majora dobanzile, pentru a nu avea pierderi.
Dupa doua luni in care Guvernul s-a aratat intransigent la apelurile de a renunta la taxa sau de a o modifica, intr-un final a inceput sa cedeze si a acceptat discutii cu BNR si bancile. Ministrul Finantelor a declarat ca vor fi excluse de la taxare si anumite tipuri de active, tot la cererea BNR, precum creditele Prima Casa, titlurile de stat sau chiar finantarile din fonduri UE pentru firme.
Noua taxa pe active va afecta profitul Bancii Transilvania din acest an, insa seful bancii spune ca aceasta are resurse pentru atenuarea impactului. El a mai spus ca banca va mai incerca sa-si diminueze atat costurile de finantare, cat si cheltuielile operationale, pentru nu fi nevoita sa majoreze costul serviciilor oferite clientilor.