BNR pregateste noi conditii de creditare care prevad scaderea gradului de indatorare.
Din datele existente la Centrala Riscului de Credit analizate de FMI rezulta ca probabilitatea de nerambursare a imprumuturilor (default) este foarte ridicata in cazul oricaror cresteri ale gradului de indatorare dincolo de 50%, in special in cazul creditelor ipotecare. De aceea, este recomandabil ca limita a gradului de indatorare sa nu depaseasca respectivul prag.
Banca Nationala a Romaniei propune introducerea unei limite maxime de indatorare, 40% din venituri per total credite si la 25% la creditele de consum in lei. In ultimii ani gradul de indatorare s-a situat la valoare de 60%. Micsorarea acestuia va avea efect major asupra creditarii si va aduce mai putine credite cu 7-11%, in functie de ponderea creditelor exceptate de la pragul maxim de indatoare, dar va condamna la disparitie si refinantarea.
Din 2012 pana in prezent, indatorarea populatiei a crescut semnificativ, mai ales in cazul debitorilor cu venituri mici. Mai exact, dupa cum se vede in graficul FMI, gradul de indatorare a persoanelor cu venituri minime pana in medii a crescut de la sub 50% la peste 50% din veniturile disponibile, ceea ce, in opinia FMI ridica semne de intrebare cu privire la sustenabilitatea indatorarii populatiei.
Noul Regulament intra in vigoare de la 1 iulie si ofera bancilor 30 de zile de implementare a acestuia. Bancile vor avea doua saptamani de negociere a noilor conditii de creditare cu BNR.