Romanii cu restante la creditele ipotecare ar putea beneficia de legea ”darii in plata”. Intrebarea este cati dintre cei 300.000 de debitori cu garantii ipotecare vor decide sa nu mai achite ratele caselor prea scumpe.
Bancile au executat in unele cazuri casele si urmaresc veniturile pentru recuperarea diferentei de suma. Prin noua lege a ”darii in plata”, rau-platnicii ar putea scapa de urmarirea veniturilor.
Legea care a foat adoptata de Parlament si care acum este trimisa Presedintelui pentru promulgare, permite persoanei care a luat credit de la banca si nu mai poate sa plateasca datoria sa treaca imobilul ipotecat in proprietatea bancii.
Aproximativ 300.000 de debitori au credite cu garantii ipotecare, din care circa 177.000 au folosit creditele ipotecare ca sa cumpere active imobiliare, conform datelor BNR.
BNR estimeaza ca impactul legii asupra sistemului bancar se ridica la circa 2-4 mld. lei, ceea ce nu induce direct risc sistemic. Insa, exista un pericol de risc sistemic legat de potentiala contaminare a unora din lotul de circa 300.000 de persoane cu credite ipotecare, care acum nu au nicio restanta, dar care, sub impactul efectului de hazard moral, ar putea fi tentate sa se adapostească sub lege si sa nu-si mai plateasca ratele, spune Adrian Vasilescu de la BNR.