Credite selectate pentru comparatie:
Află detaliile pe care ar trebui sa le știi în cazul în care vrei să faci această trecere de la ROBOR la IRCC.
Pentru că în ultimele luni am asistat la o creșterea accelerată a ROBOR, indicele folosit în calcularea creditelor în lei cu dobânzi variabile, tot mai multe persoane iau în considerare trecerea de la indicele ROBOR la cel IRCC. Există o serie de avantaje și dezavantaje despre care este bine să fii informat înainte de a lua o decizie. Citește aici informațiile pe care este bine să le știi.
Care este diferența dintre cele două tipuri de indici?
Ambii indici sunt folosiți pentru calcularea dobânzilor atunci când vine vorba de credite de nevoie personale sau ipotecare, inclusiv de refinanțare.
Indicere ROBOR sau Romanian Interbank Offer Rate nu se mai folosește din 2019. Chiar și așa, pentru creditele care încă mai folosesc ROBOR, este bine de știut că acesta este un indice de referință calculat pe baza ratei dobânzii la care zece dintre băncile mari de pe piața românească se împrumută între ele cu lichidități, sub forma depozitului în lei. Astfel, indicele se calculează având în vedere valorile dobânzilor din trimestrul anterior celui în care acordă credite.
Din 2 mai 2019, s-a făcut trecere la IRCC, printr-o ordonanță de urgență a fost creat un nou indice de referință: Indicele de Referință pentru Creditele Consumatorilor, pe scurt IRCC.
Calculul pentru IRCC se face prin luarea în considerare a dobânzilor din urmă cu două trimestre, adică pe o perioadă de 6 luni. Indicele se calculează la final de trimestru, realizându-se o medie aritmetică a ratelor de dobândă zilnicedeterminate pentru trimestrul precendent. Instituțiile bancare aplică rezultatul calculului pentru trimestrul următor. Există o fereastră de câteva luni din cauza metodologiei diferite de calcul. Indicele ROBOR se stabilește zilnic, prin folosirea ultimelor rate cotate de fiecare bancă într-o perioadă determinată. IRRC se calculează tot zilnic, dar acest lucru se face pe baza mediei ponderate a ratelor de dobândă cu volumele tranzacţiilor interbancare, urmând apoi calcularea IRCC trimestrial.
Este important de văzut când ratele mai mari vor avea un impact mai mic asupra bugetului destinar creditelor bancare și în ce perioadă ne găsește.
Care indice este mai bun?
Desi poate că răspunsul pare simplu la început și constă în indicele care are o rată mai mică, trebuie avut în vedere mai multe aspecte.
IRCC este în urma ROBOR din cauza modului de calcul din urmă cu două trimestre, deci ratele sunt mai mici.
Chiar și așa, pe termen mediu și lung, atunci când ratele dobânzilor vor scădea, această scădere se va vedea cu întârziere la IRCC.
Astfel, trebuie cântărite avantajele și dezavantajele și în funcție de balanța dintre cele două, poate fi luată o decizie.
Demn de luat în considerare este și argumentul conform căruie se poate trece de la ROBOR la
IRCC, dar nu și de la IRCC la ROBOR.
Cum se face trecerea de la ROBOR la IRCC?
Odată luată decizia, dacă se dorește trecerea la IRCC, procesul este simplu. Se merge la unitatea bancară
unde este făcut creditul și se depune o cerere pentru schimbarea indicelui.
Pe baza acestei cereri, se va încheia un act adițional la contractul de creditare, iar marja băncii pentru acel credit va rămâne neschimbată.
Este bine de știut că, în cazul unui credit Noua Casă, este nevoie și de acordul Fondului Național de Garantare.