Desi banii pentru programul Prima Casa vor fi mai putini in 2018, creditul poate fi accesat de cei care isi doresc o locuinta.
Prima Casa este cel mai cautat produs de creditare din Romania, insa 2018 vine cu modificari. Daca in 2017 plafonul garantiilor a fost de 2.5 miliarde lei, in 2018 plafonul este de 2 miliarde de lei, iar
fondurile vor fi alocate catre banci la inceput de februarie.
Deci, daca vrei un credit Prima Casa, ar fi bine sa fii pregatit pentru inceputul lui februarie. Cum fondurile sunt putine, specialistii estimeaza ca acestea se vor termina rapid. Daca facem un calcul, la un credit mediu de 40.000 euro, echivalent in lei, plafonul de anul acesta va fi suficient pentru acordarea a aproximativ 22.000 credite, cu 5.000 mai putine decat in anul 2017.
Ce conditii trebuie sa indeplinesti pentru un credit Prima Casa in 2018:
- la data solicitarii creditului garantat, declari pe propria raspundere fie ca nu detii in proprietate exclusiva sau impreuna cu sotul ori sotia nicio locuinta, indiferent de modul si de momentul in care a fost dobandita, fie ca detii in proprietate exclusiva sau impreuna cu sotul ori sotia cel mult o locuinta, dobandita prin orice alt mod decat prin Program, in suprafata utila mai mica de 50 m2;
- dispui de un avans de cel putin 5% din pretul de achizitie a locuintei;
- durata maxima de rambursare este de 30 ani;
- locuinta care se achizitioneaza in cadrul programului se incadreaza in una dintre clasele A, B sau C de eficienta energetica;
- constitui un depozit colateral pentru garantarea dobanzii, in valoare egala cu trei rate de dobanda;
- asiguri locuinta achizitionata din finantarea garantata impotriva tuturor riscurilor.
In 2018, a fost redusa marja creditului Prima Casa destinat constructiei de locuinte, de la 2.5% in 2017 la 2% in 2018, desi nici o banca nu avea in oferta un credit Prima Casa cu marja de 2.5% Pentru achizita de locuinte, marja a ramas aceeasi, de 2%.
Desi, la sfarsitul anului trecut, se vorbea de transformarea programul Prima Casa intr-un program social, ceea ce insemna introducerea de conditii legate de varsta (limite de varsta 30-40 ani), venituri (nu mai mult de 3.000 – 4.000 lei) si dobanda fixa, nici o astfel de masura nu a fost mentionata in actul normativ recent aprobat pentru 2018, reprezentantii Fondului de Garantare spunand ca deja 80% dintre creditele acordate prin Prima Casa sunt catre persoane cu varsta de sub 35 ani, iar 60% dintre solicitanti nu au mai mult de 4.000 lei venit.
Desi bancile sunt incurajate sa acorde credite cu dobanda mica si in afara programului Prima Casa, tot acesta ramane cel mai avantajos credit pentru achizitia unui imobil, datorita avansului mic de doar 5% in comparatie cu avansul pentru un credit ipotecar, ce porneste de la 15%, si poate ajunge la 30 % in functie de banca ce acorda creditul, imobilul achizitionat, chiar si in functie de localiatea unde este situat.
In prezent, multe banci acorda
credite ipotecare cu dobanzi fixe, pe 1 an, 5 ani 7, 10 sau chiar 30 de ani. Asa ca, daca dispui de avansul necesar, un astfel de credit ar putea fi avantajos, in conditiile in care Prima Casa are o dobanda variabila (Robor la 3 luni + marja de 2%), iar Robor este in continua crestere.
In ultiimii 8 ani, 230.000 de romani si-au luat o locuinta prin Programul Prima Casa iar statul a acordat garantii in valoare totala de 17.5 miliarde de lei, pentru credite de circa 35 de miliarde de lei, acestea reprezentand 60% din totalul creditelor ipotecare din sistemul bancar. Ca urmare a succesului avut de acest program, dar si a disponibilitatii bancilor de adaptare, piata imobiliara este in crestere.
Conform Raportului asupra stabilitatii financiare, realizat de BNR, "preturile locuintelor au avut o dinamica pozitiva in contextul mentinerii ratelor de dobanda la valori extrem de reduse, cresterii veniturilor populatiei si imbunatatirii asteptarilor viitoare ale indivizilor privind situatia financiara." Cresterea preturilor locuintelor intervine in momentul in care exista o cerere mare de locuinte, implicit, sunt acordate foarte multe credite pentru locuinte. Expertii din domeniul imobiliar, spun ca preturile locuintelor scad spre sfarsitul anului cand fondurile din programul Prima Casa sunt terminate.