Diferența între ROBOR și IRCC - Ghiduri si sfaturi - VreauCredit.ro
Comparatie

Credite selectate pentru comparatie:

Mergi la comparatie

Diferența între ROBOR și IRCC

30.12.2022

Diferența între ROBOR și IRCC

Auzim tot mai des despre indicii bancari ROBOR și IRCC, dar nu cu toții știm ce reprezintă. Află


aici mai multe detalii despre aceștia și despre cum te afectează fluctuațiile lor.

Care este diferența dintre ROBOR și IRCC? Aceasta este o întrebare des auzită în rândul persoanelor 

care au credite la bancă. Citește articolul și află mai multe în legătură cu felul în care acestea sunt afectate de schimbările economic și care este impactul asupra creditelor.


Există doi indici bancari de referință, pe baza cărora sunt calculate costurile pe care persoanele cu credite bancare le datorează.


Astfel, avem indicele ROBOR sau Romanian Interbank Offer Rate. Acesta reprezintă un indice de referință calculat pe baza ratei dobânzii la care zece dintre băncile mari de pe piața românească se împrumută între ele cu lichidități, sub forma depozitului în lei. ROBOR se calculează luând în considerare valorile dobanzilor din trimestrul precedent celui în care se solicită și acordă creditele.

Reglementarea utilizării indicelui de referință ROBOR la creditele cu dobândă variabilă s-a realizat prin Ordonanțele de Urgență din 2010 și 2016.

Apoi, există și indicele IRCC. Începând cu data de 2 mai 2019, ROBOR a fost înlocuit prin intermediul unei ordonanțe de urgență cu un nou indice de referință: IRCC sau Indicele de Referință pentru Creditele Consumatorilor. Acest nou indice se aplică tuturor creditelor de după această dată,inclusive celor de refinanțare.

Spre deosebire de calculul ROBOR, cel pentru IRCC se realizează luând în considerare dobânzile din urmă cu două trimestre, adică pe o perioadă de 6 luni. Conform OUG 19/2019: “Indicele de referință se calculează la finalul fiecărui trimestru, ca medie aritmetică a ratelor de dobândă zilnice determinate pentru trimestrul anterior, urmând a se aplica de fiecare instituție de credit pentru trimestrul următor.”   



Care sunt diferențele dintre ROBOR și IRCC?

Așa cum a fost menționat mai devreme, există diferențe între ROBOR și iRCC, dar și asemănări ROBOR se calculează zilnic, iar IRCC are o valoare trimestrială și se aplică pe întreg trimestrul, folosing valoarea medie  înregistrată în cele 3 luni anterioare. Există o legătura între cele două, iar unii specialiști consideră IRCC-ul un ROBOR întârziat.


Ambii sunt influențați de evoluția pieței și a inflației, diferența este că urmările se vor simți în perioada diferite, la ROBOR mai repede, după 3 luni, iar la IRCC după o perioadă de 6 luni.


Cum sunt influențați cei 2 indici de contextul economic?

Cei 2 indici sunt puternic influențați de fluctuația pieței  și a inflației. În perioada curentă, creșterea inflației se simte atât pentru creditele ROBOR, cât și pentru cele care folosesc IRCC.   


Astfel, ROBOR este mai mare decât indicele IRCC, undeva în jur de 8%, în timp ce IRCC este 2,65%. Chiar și așa, și indicele IRCC va mai crește la 1 ianuarie 2023, atunci când va ajunge la 5.71% și ulterior în aprilie.
Având în vedere informațiile prezentate, este mai avantajos să mutăm creditele de la modul de calcul care folosește IRCC de la cel pe baza indicelui ROBOR?

Cel mai bine este să faci o vizită la banca unde ai creditul și să analizezi oferta acesteia cu privire la trecerea către un credit calculat în funcție de IRCC și diferența dintre cei doi indici.

Trecerea de la IRCC la ROBOR nu este posibilă.