Cum poti fi sters din Biroul de Credit, in cazul raportarii ilegale - Ghiduri si sfaturi - VreauCredit.ro
Comparatie

Credite selectate pentru comparatie:

Mergi la comparatie

Cum poti fi sters din Biroul de Credit, in cazul raportarii ilegale

13.04.2018

Cum poti fi sters din Biroul de Credit, in cazul raportarii ilegale

Biroul de Credit este institutia care are ca obiect de activitate colectarea de informatii despre persoanele fizice si juridice, care au contractat credite la banci, sau au achizitionat un produs in sistem de leasing.

Informatiile sunt oferite bancilor in scopul identificarii si cuantificarii riscului de credit, cresterii calitatii creditelor si diminuarii riscului de frauda si protejarea creditorilor.


La Biroul de Credit se trimit atat informatii pozitive, adica datele despre un credit rambursat fara intarzieri de peste 30 de zile (valoarea acestuia, perioada de rambursare precum si situatia platilor, respectiv cate rate au fost platite, la ce data, ce suma), cat si date negative, in cazul creditelor cu intarzeri de peste 30 de zile. Dar, pot exista si erori din partea institutiilor financiare, neintelegeri, sau incalcari ale legii care sa duca la inregistrarea ta negativa in Biroul de Credit.


In functie de datele obtinute de la Biroul de Credit bancile decid daca acorda sau nu un credit. Daca datele sunt negative, sansele de a obtine un alt credit, sau chiar o refinantare, sunt mici sau inexistente.


Stocarea datelor in sistem si afisarea lor intr-un raport de credit, furnizat la cererea institutiilor de credit sau a detinatorilor unui credit, se face pe o perioada de 4 ani de la data achitarii ultimei rate restante sau de la data ultimei actualizari transmise de catre banca insa, daca ai ajuns acolo, dintr-o eroare, poti cere stergerea datelor din Biroul de Credit.

Cum poti afla daca esti sau nu raportat la Biroul de Credit cu informatii negative, si care sunt situatiile care te pot duce acolo?



In Biroul de credit poti ajune daca:


- ai restante mai mari de 30 de zile;

- nivelul datoriilor depaseste limita stabilita de banca;

- ai realizat o frauda bancara;

- dai declaratii cu inadvertente.


De la Biroul de Credit poti obtine un raport cu privire la situatia ta, daca depui o cerere insotita de o copie a actului de identitate, pe mail la [email protected] si [email protected]. Acest raport este gratuit, o data pe an, iar daca doresti mai multe interogari pe an, taxa este de 6 RON/interogare.

Cei care au avut restante la credite si au fost raportati la Biroul de Credit fara sa fie anuntati in prealabil sau daca inscrierea datelor a fost facuta gresit pot cere bancilor sau IFN-urilor sa le stearga respectivele inregistrari. In cazul in care banca/ IFN-ul refuza stergerea datelor, sau nu raspunde in terment de 15 zile de la inregistrarea cererii tale, te poti adresa Autoritatii Nationale de Supraveghere a Prelucrarii Datelor Personale, cu dovada adresarii catre operatorul financiar.


Conform Legii nr. 677/2001 pentru protectia persoanelor cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal si libera circulatie a acestor date, ai dreptul de a te opune in orice moment, din motive intemeiate si legitime legate de situatia ta particulara, ca datele care te vizeaza sa faca obiectul unei prelucrari, cu exceptia cazurilor in care exista dispozitii legale contrare.


Conform aceleeasi legi, ai dreptul de a obtine, la cerere si in mod gratuit, rectificarea, actualizarea, blocarea, stergerea sau transformarea in date anonime a datelor a caror prelucrare nu este conforma legii.