Cum alegem perioada de rambursare a unui credit - Ghiduri si sfaturi - VreauCredit.ro
Comparatie

Credite selectate pentru comparatie:

Mergi la comparatie

Cum alegem perioada de rambursare a unui credit

01.10.2012

Cum alegem perioada de rambursare a unui credit

Perioada de timp in care se poate rambursa un credit difera destul de mult, de la un tip de credit la altul. Daca imprumuturile negarantate, pentru nevoi personale, trebuie achitate intr-un termen de cel mult 5 ani, conform reglementarilor BNR, in cazul creditelor ipotecare perioada de rambursare poate ajunge la 30 de ani sau chiar mai mult.

Creditele ipotecare se pot rambursa pe perioade mult mai indelungate, din simplul motiv ca valoarea acestor imprumuturi este mult mai mare, astfel incat beneficiarii au nevoie de o dispersare a datoriei pe mai multi ani, pentru ca valoarea ratei lunare de plata sa se incadreze in limita veniturilor. Cu cat un credit se ramburseaza pe o perioada mai indelungata, cu atat rata lunara este mai mica.


Pe de alta parte, costul total al imprumutului, dupa achitarea acestuia, este cu atat mai ridicat cu cat durata in care se ramburseaza este mai mare, intrucat platim dobanda de mai multe ori. De exemplu, pentru un credit de 10.000 de lei cu o dobanda de 10% rambursat intr-o perioada de 5 ani platim in total in jur de 13.000 de lei, dar acelasi imprumut achitat in 10 ani costa 16.000 de lei in total.


Este important, de aceea, ca atunci cand alegem un credit, sa analizam cea mai convenabila varianta pentru perioada de rambursare a acestuia: daca ne permitem rate lunare mai mari, economisim mai mult decat daca am plati creditul intr-un timp mai lung.


E bine de stiut insa ca perioda de rambursare nu ramane batuta in cuie din momentul semnarii contractului de credit, ci se poate modifica pe parcurs. Cu alte cuvinte, orice credit se poate rambursa anticipat, inainte de termen, fara nicio taxa daca dobanda este variabila, iar daca este fixa, cu plata unui comision de 1% sau de 0,5% din suma rambursata in avans daca perioda ramansa pana la finalizarea contractului este mai mica de un an.

In cazul creditelor pe card, rambursarea nu se face in rate lunare, existand doar un procent minim, de obicei de 5%, din valoarea limitei de credit, ce trebuie achitata in fiecare luna. Plata sumelor utilizate de pe un card de credit sau overdraft, impreuna cu dobanzile si comisioanele aferente, se poate face oricand pe parcursul valabilitatii contractului de credit. Dar pentru a se evita acumularea de dobanzi piperate, este recomandabil sa se achite integral sumele imprumutate pe parcursul perioadei de gratie, de obicei in jurul a 50 de zile, timp in care nu se percepe dobanda.