Ce tip de dobanda alegem: fixa sau variabila? - Ghiduri si sfaturi - VreauCredit.ro
Comparatie

Credite selectate pentru comparatie:

Mergi la comparatie

Ce tip de dobanda alegem: fixa sau variabila?

Un element important care diferentiaza creditele este tipul dobanzii, care este de doua feluri: fixa si variabila.
Dobanda fixa ramane neschimbata pe tot parcursul derularii contractului de credit, astfel incat beneficiarii imprumutului vor avea siguranta de a plati aceeasi rata pe tot parcursul imprumutului, indiferent de evolutia dobanzilor pe piata bancara.

Pe de alta parte, dobanzile fixe sunt de regula mai ridicate decat cele variabile, pentru ca banca sa-si acopere riscurile aferente cresterii indicilor dobanzilor interbancare in functie de care aceasta se imprumuta, la randul ei.

In ceea ce priveste dobanda variabila, aceasta se modifica automat de catre banca, la fiecare 3 luni, 6 luni sau la alt termen stabilit in contractul de credit, conform formulei de calcul prestabilita. Aceasta este formata dintr-o marja fixa ce ramane neschimbata, la care se adauga indicele de dobanda al pietei interbancare, valabil pentru toate bancile: ROBOR in cazul creditelor in lei si EURIBOR/LIBOR la creditele in euro/dolari.

In acelasi timp, in cazul rambursarilor anticipate la un credit, in cazul celor cu dobanda fixa se va plati un comision de maxim 1% din suma achitata in avans, in timp ce pentru imprumuturile cu dobanda variabila nu se achita nicio taxa.