Ce credit aleg: in lei sau valuta? - Ghiduri si sfaturi - VreauCredit.ro
Comparatie

Credite selectate pentru comparatie:

Mergi la comparatie

Ce credit aleg: in lei sau valuta?

Una dintre primele intrebari pe care ne-o punem inainte de contractarea unui imprumut bancar este tipul valutei in care obtinem banii: lei, euro, dolari sau franci elvetieni. Inainte de a lua o decizie, trebuie sa ne gandim ca ratele pe care le vom plati lunar la banca se vor calcula in aceeasi valuta in care am obtinut creditul, fiind expuse riscului valutar.

Astfel, daca este vorba de un imprumut in euro, ratele lunare vor fi stabilite in aceeasi moneda. Dar daca veniturile noastre sunt in lei, suma pe care o vom avea de platit in fiecare luna va fluctua in functie de evolutia cursului de schimb: daca euro se apreciaza va trebui sa platim mai mult si invers. Iar atunci cand valoarea leului scade semnificativ in raport cu moneda unica, asa cum s-a intamplat imediat dupa izbucnirea crizei din 2008, vom fi nevoiti sa scoatem din buzunuar mult mai multi lei pentru a plati aceeasi rata in euro.

Cum afecteaza cursul valutar rata lunara


Sa luam un exemplu concret, bazat pe ceea ce s-a intamplat cu ratele la creditele in euro obtinute inainte de criza si dupa devalorizarea leului. Sa presupunem ca in primavara lui 2008, cand un euro valora 3,6 lei, am obtinut un credit imobiliar in valoare de 100.000 de euro pe o perioada de 30 de ani, rata lunara fiind de 750 de euro. Aceasta inseamna ca beneficiarul imprumutului, cu salariul in lei, a scos din buzunar 2700 de lei pentru a-si achitarea rata in euro, in acel moment.



Un an mai tarziu, dupa izbucnirea crizei, un euro a ajuns la 4,3 lei, ceea ce inseamna ca detinatorul creditului a fost nevoit sa plateasca, pentru aceeasi rata, cu 525 de lei mai mult, adica 3225 de lei. O suma substantiala pe care s-ar putea sa nu o mai poata plati, mai ales daca nu a reusit sa-si sporeasca veniturile intre timp ci dimpotriva, acestea sa fi suferit ajustari, din cauza recesiunii.


Riscul valutar este acoperit in cazul in care detinatorul imprumutului obtine venituri in aceeasi valuta sau salariul ii este indexat lunar in functie de variatia valutei respective.

Invers, cand leul se apreciaza in raport cu euro sau alte valute, asa cum se intampla in perioadele de crestere economica, creditele in alte monede devin avantajoase: cu cat leul e mai puternic, cu atat ratele lunare devin mai ieftine. Acesta a fost si motivul pentru care imprumuturile in valuta s-au bucurat de succes in anii de avant a economiei.

Care este impactul dobanzii mai mici


Un alt motiv pentru care am putea fi atrasi de imprumuturile in euro sau de cele in franci elvetieni sau dolari, il constituie dobanzile substantial mai reduse in comparatie cu cele in lei, mai ales cand este vorba de creditele ipotecare.



De exemplu, dobanda anuala efectiva (DAE) medie aferenta unui credit imobiliar in lei este de 11% pe an, pe cand in euro scade aproape la jumatate, fiind de numai 6%.



Ce inseamna aceasta diferenta? Rata lunara de plata in cazul creditului cu dobanda de 11% va fi in jurul a 900 de euro (echivalent in lei), in timp ce pentru imprumutul in euro cu dobanda de 6%, rata aproape se injumatateste, la aproximativ 580 de euro. |n cei 30 de ani de plata a ratelor, pierderea este de aproximativ 100.000 de euro.



Cu alte cuvinte, fata de o pierdere lunara de aproximativ 20% in cazul cresterii cursului de schimb, o diferenta de dobanda atat de mare este mai avantajoasa creditului in euro, mai ieftin cu aproape 50%.



Numai ca trebuie sa fim foarte atenti atunci cand facem aceste comparatii, intrucat de multe ori diferenta de dobanzi intre creditele in lei si cele in valuta sunt mult mai mici. |n acelasi timp, trebuie sa luam in calcul si tendintele in privinta evolutiei dobanzilor in viitor.



De exemplu, cand diferenta de dobanda, in cazul de mai sus, coboara sub 2,5 puncte procentuale, adica in loc de 6% este 8,5%, atunci rata va fi mai mica cu doar aproximativ 20%, identica cu procentul de crestere a cursului valutar.



Mai ales ca tendinta este de scadere a dobanzilor in lei si de crestere a celor in euro, aflate la minime istorice. |n acelasi timp, e bine de stiut ca la unele tipuri de credite, precum cele de nevoi personale negarantate, nivelul dobanzilor in lei si valuta este destul de apropiat. De asemenea, BNR si bancile comerciale recomanda ca aceste tipuri de imprumuturi sa se contracteze in moneda nationala.


La ce mai trebuie sa fim atenti atunci cand luam un credit


Riscul valutar aferent unui credit in euro tinde sa fie ignorat de un alt avantaj al acestor credite, dat de valoarea sumei ce se poate obtine. Astfel, cu cat dobanda este mai mica, cu atat se poate contracta un credit mai mare. Iar pe fondul cresterii exagerate a valorii activelor, in special a imobilelor, cei mai multi romani au fost tentati sa aprecieze la un credit in primul rand valoarea acestuia si nu riscurile aferente. Un credit cu o valoare prea mare in raport cu gradul de indatorare a beneficiarului poate deveni greu de suportat de catre acesta in viitor.

Aici poti vedea oferta completa de credite nevoi personale.


O alta momeala ce ne-ar putea afecta alegerea corecta a valutei in care ne imprumutam o reprezinta euroizarea economiei. Ceea ce inseamna ca multe preturi, in special a imobilelor, sunt calculate in euro, iar vanzatorii solicita, in cele mai multe cazuri, plata in valuta. |n urma schimbului valutar, cumparatorii sufera o anumita pierdere, ce poate fi semnificativa in cazul sumelor mari de bani, dar care este insignifianta in cazul in care nu se iau in calcul riscurile prezentate mai sus.