Un argument in favoarea incasarii banilor pe card este cel al cladirii unei relatii pe termen lung cu banca, realizarea unui istoric al clientului, ce va fi luat in considerare in momentul in care vom fi nevoiti sa ne demonstram bonitatea pentru a obtine un credit. Un client vechi pe care banca il cunoaste, stie cati banci incaseaza lunar si cel plati face, se va califica mai repede si mai bine pentru un credit.
De altfel, o relatie normala cu o banca incepe cu deschiderea unui cont si realizarea unor operatiuni de baza, precum transferuri si deschiderea de depozite, iar abia apoi urmeaza faza de creditare, pe cand in Romania, din cauza dezvoltarii economice accelerate intr-o perioada de timp scurta, procesul a fost invers.
Nu lipsit de importanta este si
avantajul dobanzii pe care o putem incasa pentru banii pastrati pe un card sau intr-un depozit. Pentru ca foarte putine banci platesc dobanzile pietei pentru banii de pe card (in general se plateste o dobanda mica, sub un procent, sau chiar deloc), este necesar deschiderea si a unui depozit in care putem transfera sumele in exces de pe card. Fireste ca pentru sume mici nici castigul din dobanda nu va fi mare, insa el va putea acoperi cel putin nivelul comisioanelor datorate bancii.
Multi isi pun si problema sigurantei unui card, mai ales a sumelor pastrate in banca.Pe scurt, trebuie precizat aici ca bancile restituie clientilor contravaloarea pagubelor in cazul fraudelor cu cardul (exista cazuri in care datele cardului sunt copiate fraudulos la ATM-uri, POS-uri sau pe internet iar banii sunt furati de hoti). De asemenea, in cazul in care o banca intra in faliment, statul garanteaza pentru fiecare client, la fiecare banca, contravaloarea a maxim 100.000 de euro.
Daca cea mai mare parte a cheltuieli le putem face cu cardul, atunci existainca cel putin trei argumente importante in acest sens:
- Banii de pe card nu se pot fura, asa cum se poate intampla cu banii din buzunar sau din portofel, daca pierdem cardul sau daca ajunge pe mana unui hot.
- Banii pastrati pe card ne aduc diverse avantaje inexistente in cazul platilor cu numerar: economie de timp in cazul platii facturilor, transferurilor de bani sau diverse castiguri oferite de banci.
- Facilitatea de overdraft: detinatorii unui card de salariu pot beneficia si de un
credit pe termen scurt, in general de un an, tip revolving (care functioneaza dupa principiul cardului de credit, ceea ce inseamna ca ratele rambursate luna precedenta se pot utiliza din nou luna viitoare), credit destinat in principiu acoperirii unor lipse de lichiditati temporare si nu achizitionarii de bunuri de consum sau de folosinta indelungata.
- Costuri mai mici: unele banci sunt dispuse sa nu perceapa niciun comision pentru contul de salariu si cardul atasat, respectiv pentru emiterea si administrarea cardului sau pentru retragerile de numerar de la ATM-urile bancii respective.
Ce comisioane trebuie platite pentru un card
Un card este util chiar si in cazul in care cea mai mare parte a banilor incasati drept salariu ii vom folosi pentru plati sub forma de numerar. Pentru ca, dupa cum am vazut, tendinta de pe piata bancara este aceea de a se percepe comisioane nesemnificative sau chiar deloc pentru cardurile de salariu. Ceea ce inseamna ca la unele banci putem folosi gratis cardul, inclusiv pentru retrageri de la ATM-uri, in timp ce la altele exista comisioane foarte mici, in general pentru serviciul de administrare a contului sau pentru serviciul de internet banking.
Costurile standard ale unui card de salarii sunt urmatoarele: pentru emiterea cardului in general bancile nu percep comisioane, insa la cele mai multe banci, inclusiv la cele mari, va trebui sa platim un comision de administrare a contului aferent cardului (ce poate fi intre 2 si 4 lei lunar la unele banci) sau chiar un comision de administrare a cardului (in jur de 1 leu la unele banci).
Un alt cost aferent unui card este cel de retragere a banilor de la bancomate, in cazul bancilor care nu ofera facilitatea gratuitatii pentru acest serviciu. Comisionul de retragere numerar de ATM-urile bancii care a emis cardul este in general de 0,2% din suma retrasa, existand si o suma minima, indiferent de valoarea comisionului (0,2 lei la unele banci).
In cazul utilizarii cardului la bancomatele altor banci, comisionul perceput este, la cele mai multe banci, de 0,5% din suma retrasa, insa poate ajunge si la 0,75% si minim 4,5 lei pentru fiecare tranzactie. De asemenea, unele banci percep un comision si pentru interogarea soldului, adica pentru a vizualiza care este suma disponibila pe card, comision a carui valoare este de 0,2 lei pentru fiecare operatiune de acest gen.
Pentru utilizarea cardului la platile in magazine, benzinarii sau alti furnizori de produse si servicii, inclusiv pentru cumparaturile pe internet, bancile nu percep comisioane, aceasta fiind, de altfel, politica impusa de organizatiile de carduri (Visa si MasterCard).